Обољели од карцинома по лијекове иду у друге земље

ГС
Клинички центар Универзитета у Сарајеву
Foto: Кликс | Клинички центар Универзитета у Сарајеву

САРАЈЕВО - Клинички центар Универзитета у Сарајеву кубури са недостатком цитостатика, због чега су многи пацијенти приморани да путују у друге земље како би купили неопходне лијекове од којих зависи ефикасност лијечења и даљи ток болести.

Ово је стресно и финансијски захтијевно за многе пацијенте и њихове породице, посебно за оне који се суочавају са дуготрајним и скупим третманима, преносе сарајевски медији. 

Клинички центар Универзитета у Сарајеву саопштио је јуче да је релативно дуго евидентан недостатак цитостатика за лијечење онколошких пацијената у тој здравственој установи, за шта су окривили Завод здравственог осигурања и реосигурања Федерације БиХ.

Цитостатици су терапије које се користе за заустављање раста и ширење малигних ћелија у тијелу, а недостатак ових лијекова може бити кобан. Ријеч је углавном о лијековима који су у употреби деценијама, а Свјетска здравствена организација их је прогласила есенцијалним за сваки здравствени систем те би њихово снабдијевање требало бити неупитно.

Узроци несташице цитостатика у БиХ су различити, а проблеми се јављају у различитим фазама набавке. Различити фактори доводе до тога, укључујући недовољне залихе лијекова, кашњења у добијању дозвола за увоз и недостатак средстава за куповину. Могућа рјешења укључују побољшање система планирања набавке, ефикаснију процедуру набавке и дистрибуције, као и обезбеђивање довољно финансијских средстава за набавку цитостатика. Такође, потребно је унаприједити сарадњу између различитих нивоа власти и здравствених установа како би се омогућила боља доступност лијекова и квалитетнија њега пацијената који се боре са овим болестима.

Компликована набавка

Систем набавке цитостатика у БиХ није јединствен, већ се разликује од кантона до кантона и од здравствене установе до здравствене установе. У Кантону Сарајево, цитостатике увози “Фонд за здравствено осигурање Кантона Сарајево”. Ова јавна институција је одговорна за финансирање и организирање здравствене заштите у Кантону Сарајево, укључујући и набавку цитостатика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана