Обољели добијају лијекове који спасавају живот

Јана Кезић
Обољели добијају лијекове који спасавају живот

БАЊАЛУКА - Фонд здравственог осигурања РС покренуо је поступак јавне набавке седам лијекова за ријетке болести, који ће спасити много живота.

У отвореном поступку за ову годину набављају се одређени најновији у свијету доступни лијекови за ријетка обољења, као што су цистична фиброза, Помпеова болест, мукополисахаридоза тип 2 и 4, Гошеова болест, као и медикамент за лијечење акутних напада ангиоедема. Из Фонда су навели да је вриједност набавке 4,5 милиона КМ без ПДВ-а.

У саопштењу подсјећају да је на иницијативу српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да се обољелима од ријетких болести у Српској обезбиједе лијекови, Народна скупштина по хитној процедури усвојила допуне Закона о здравственом осигурању. Тиме је Фонду омогућено да лијекове за ријетке болести набавља у оквиру посебног програма, односно обезбијеђени су услови за расписивање јавне набавке за ове лијекове, која је покренута након спровођења неопходних процедура. У Фонду појашњавају да су јавну набавку расписали на основу потреба које је доставио Универзитетски клинички центар РС а након иницијативе Комисије за ријетке болести Министарства здравља и социјалне заштите. Како наводе, Фонд је и до сада обољелима од ријетких болести финансирао неопходне лијекове, а након што се реализује јавна набавка требало би да им буду доступне и најновије терапије које се користе у свијету.

Предсједница Савеза за ријетке болести РС Биљана Котур казала је за “Глас Српске” да је то веома значајан корак, с обзиром да су нови лијекови који се појављују за ријетке болести изузетно скупи, па је њихова набавка велики изазов за здравствене системе свих земаља.

- Срећа што ће бити набављени ови медикаменти се заиста не може исказати ријечима. На тај начин негдје заокружујемо причу о ријетким болестима, јер смо са овим “утрли” пут свим ријетким обољењима - рекла је Котурова. Када се појави неки нови лијек на свјетском тржишту, како додаје, родитељима то увијек улијева наду да ће га једног дана добити и њихова дјеца.

- Наравно тек када дјеца добију лијек и када видимо како ће реаговати на њега можемо дати више информација, али једно је сигурно да ће се на тај начин спасити много живота - закључила је Котурова.

Објаснила је да ће нове терапије знатно олакшати живот пацијената.

- С обзиром да је то набавка на међународном тржишту лијекова, неки од њих нису регистровани у земљи, па остаје да видимо да ли ће та набавка до краја бити спроведена успјешно, у смислу да ли ће се произвођачи пријавити на тендер. Нама остаје да се надамо и да будемо захвални здравственом систему што су учинили овај велики искорак - казала је Котурова.

Процедура

У Фонду здравственог осигурања РС напомињу да је ријеч о међународном јавном тендеру и да у складу са Законом о јавним набавкама БиХ овакви отворени поступци трају минимално 40 дана, те да је неопходно стрпљење и разумијевање јер окончање комплетне процедуре зависи од више фактора на које Фонд не може да утиче. Осим дуге процедуре, окончање јавне набавке зависи и од заинтересованости произвођача, односно дистрибутера који би требало да у предвиђеном року прикупе потребну документацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана