Објављена временска прогноза за зиму

Агенције
Објављена временска прогноза за зиму

Први поглед на прогнозу за зиму 2024/2025 указује на утицај слабе фазе Ла Ниње и блажег поларног вртлога.

Ла Нина и Ел Нино означавају флуктуације температуре горњих слојева воде у централном и источном дијелу Тихог океана. Ел Нино је повезан са поремећајем образаца вјетра, што значи топлије температуре површине океана у источном и централном Пацифику, док Ла Ниња доноси хладније температуре Тихог океана око екватора и повезана је са поплавама и сушама.

С обзиром на то да нам долази Ла Нина, можемо анализирати како је она утицала на временске прилике у прошлости, јер је била активна у неколико зимских сезона. Треба напоменути да Ла Ниња настаје у Тихом океану, па неће утицати на временске обрасце у Европи као што утиче на САД или Канаду. Ипак, она може значити сушнији тренд на западу и више падавина у централним и источним дијеловима Европе.

Прогноза европског модела

Сајт Severe Weather је за рану зимску прогнозу користио сезонске моделе: ECMWF из Европе и CanSIPS из Канаде. Модели приказују просјечне временске прилике током зимских мјесеци, односно општу преовлађујућу временску прогнозу за метеоролошку зиму. Дакле, показују како би временски обрасци могли изгледати 40-60% времена током зиме.

ECMWF модел се сматра једним од најпоузданијих модела за дугорочне прогнозе. За зиму предвиђа подручје високог притиска које се протеже од југа Сједињених Држава преко Атлантика до западне и централне Европе.

Што се тиче температурне слике за Европу, већи дио континента ће бити топлији од нормале, због утицаја система високог притиска. Прогноза падавина указује на сушнији период на западу Европе, док остатак континента чека више падавина него што је уобичајено.

ECMWF за почетак и средину зиме у Европи, дакле до фебруара, предвиђа исподпросјечну количину снијега. Над Скандинавијом се предвиђа више снијежних падавина од нормалних, због утицаја локалног система ниског притиска.

CanSIPS прогноза

Канадски модел CanSIPS показује очекивани слаби узорак Ла Ниње и подручје високог притиска над сјеверозападном Европом. Ипак, ради се о првим прогнозама, тако да још не показује дефинисана подручја ниског притиска, као што се очекивало.

Гледајући површинске температуре изнад Европе, модел указује на топле аномалије у већем дијелу континента и мање падавина у већем дијелу Европе. Због температура које ће бити изнад уобичајених, очекује се и мање снијежних падавина.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана