Објављена прогноза за септембар: Нисмо се још поздравили с лијепим временом

ГС
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- Вријеме је лудо ових дана у Европи, занимљиво за нас метеорологе, а врло изазовно за све грађане који се нађу на путу тих опасних олуја и временских прилика иако их најавимо.

Рекао је ово на почетку гостовања у Новом дану Бакир Крајиновић, метеоролог Федералног хидрометеоролошког завода.

Крајиновић за Н1 наводи како је септембар најтежи мјесец за прогнозирање временских прилика управо због великих осцилација у температурама.

“Напримјер, у БиХ најнижа температура измјерена је у Бугојну -5,7 степени у септембру, а највиша 41 степен у Мостару. У таквим околностима и прогнозни модели дају шарене слике па нам је изазовно, али и занимљиво. А када су питању падавине – за један дан у Мостару је пало 127 литара кише. То су неки рекорди везани за септембар. У септембру је дужи временски период три дана”, рекао је Крајиновић.

Истиче како су прелазна годишња доба таква – с великим осцилацијама. Тако је било и у априлу када је оборен један од рекорда у БиХ.

“У Зеници смо ове године поставили апсолутни рекорд у БиХ, било је 33,3 степена што је највиша вриједност икада измјерена у БиХ у априлу. Те осцилације су погуране климатским промјенама. Ево и сада у спетембру до прије пар дана могли смо се купати, а сада је то зимска идила, планине су обијелиле снијегом. Али, врло су мале количине сњежних падавина”, рекао је Крајиновић.

Рекорд на Бјелашници у септембру, када је снијег у питању, износио се 28 цм, а у Сарајеву је снијег током овог мјесеца пао само једном и то 1988. године.

“Није то ништа неуобичајено за БиХ. У Љубљани данас пада снијег. Код нас у Сарајеву неће бити. Ипак ће бити резервисан само за највише врхове планина у БиХ. Али кад год имамо на планинама снијег температуре буду ниске. На Бејелашници је било -2 степена, у Сарајеву 4. Нагла је промјена температурног режима”, казао је.

Но, лијепом времену ипак није крај.

“Максималне вриједности температура које се очекују ће биит испод просјека и биће доста хладно и свјеже са чешћим падавинама. Након 18. расту температуре чак до 26 степени. Нисмо се још поздравили с лијепим временом. Већина прижељкује типичну јесен у БиХ, прогнозни модели који се баве сезонском прогнозом показују да ће ова јесен ићи у тренду натпросјечно високих температура. Биће то у глобалу топлија јесен него је уобичајено, а падавине испод просјека”, истакао је Крајиновић и додао: “Од 18. они храбрији моћи ће се купати.”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана