Објављена листа најсрећнијих земаља на свијету, ево на којем је мјесту БиХ

ГС
Објављена листа најсрећнијих земаља на свијету, ево на којем је мјесту БиХ

На листи најсрећнијих земаља коју сваке године саставља World Happiness Report, Финска је и у 2022. освојила прво мјесто као земља у којој људи најбоље живе.

Посебно се истиче њихова способност да ускладе политику са општим осјећајем благостања и снажан осјећај међусобног повјерења и подршке, преноси "Дневни аваз".

Како би одредили најсрећнију земљу на свијету, стручњаци су анализирали свеобухватне податке истраживања из 149 земаља, посебно пратећи учинак у шест категорија: бруто домаћи производ по глави становника, социјална политика и здрав животни вијек, затим слобода доношења сопствених животних избора, великодушност популације, као и ниво корупције.

Четврта година

Испоставило се да су првих седам најсрећнијих земаља на свијету све земље сјеверне Европе. Финска је узела прво мјесто, четврту годину заредом, с укупном оцјеном 7.842 (од 10).

Након Финске слиједе Данска са 7.620, Швајцарска са 7.571, Исланд са 7.554, Холандија са 7.464, Норвешка са 7.392 и Шведска са 7.363 бодова.

Најмање срећна земља на свијету за живот је Аvганистан, који се налази на 149. мјесту. Ова позиција се може приписати ниској стопи очекиваног животног вијека и ниским стопама бруто домаћег производа по глави становника. Међу посљедњих пет земаља се налазе још Зимбабве, Руанда, Боцвана и Лесото.

Ситуација у региону

Што се наших крајева тиче, најбоље пласирана земља из региона је Словенија на 29. мјесту, и то је мање-више очекивано, а занимљиво је да је сљедећа – Србија. Ове године је на 48. мјесту, док је Хрватска пала на 59. мјесто. Босна и Херцеговина је на 63. мјесту, слиједе је Црна Гора и Сјеверна Македонија на 71. односно 92. мјесту.

Румунија је на 45. позицији, Мађарска 52, Бугарска 86., а Албанија 91. Иначе, прошле године Словенија је била на 22. мјесту, Србија на 43, Хрватска 47, БиХ 67, Црна Гора 75, Сјеверна Македонија 89.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана