Објављена књига Патријарха српског Порфирија о апостолу Павлу

Срна
Foto: СПЦ.РС

БЕОГРАД - Књига "Премудрост у тајни скривена" Његове светости патријарха српског Порфирија, која говори о апостолу Павлу, изашла је из штампе.

Књига потпуније представља значајан дио истраживања теологије Светог апостола Павла, па ће његов лик и дјело приближити народу. Патријарх је у 10 повезаних огледа покушао да систематски обухвати и изложи темељне аспекте мисли апостола Павла и околности његовог дјеловања.

"То није било једноставно јер апостол Павле није био академски теолог у савременом смислу, коме је безметежан и удобан живот помагао да систематски мисли и ствара, него човек који је, по надахнућу Божијем, у тешким животним околностима успео да заживи Јеванђеље Христово на просторима античког Медитерана", истакао је српски патријарх.

Авети апостол Павле није постао велики само због своје богате, истанчане и богонадахнуте мисли већ зато, како каже патријарх, што је оснивао и надахњивао прве хришћанске заједнице, које можда не би опстале да није било њега и његове мисли, као и каснијих отаца Цркве и њиховог богословља.

Патријарх је на "Инстаргаму" појаснио да су огледи проистекли из вишегодишњег рада са студентима и колегама на Православном богословском факултету у Београду, као и кроз разговоре са сарадницима, пријатељима и другим познаваоцима библијске теологије, "Радујем се што досадашњи истраживачки рад коначно могу да поделим са стручном јавношћу и свим заинтересованим читаоцима. Највише због тога што ће лик и дело апостола Павла и овим путем постати ближи нашем народу, позивајући га да достиже висине свог хришћанског звања и прониче у дубине свог богатог православног наслеђа", навео је патријарх Порфирије.

Књигу под насловом "Премудрост у тајни сакривена" чине истраживања теолошке мисли Светог апостола Павла које је аутор током дугог низа година спроводио у оквирима своје професорске, научне и наставне службе на Православном богословском факултету у Београду.

Из Српске православне цркве је саопштено да је патријарх у предговору за ову књигу написао да је апостол Павле једини из прве генерације хришћанства који је развио уобличене, иако не увијек заокружене теолошке ставове, уз обиље теоријских теолошких и практичних етичких тема.

То је, наводи, био и разлог због којег је Црква веома рано препознала ауторитет његових посланица, називајући чак апостола Павла првим послије једнога /Христа/. Патријарх сматра да је утицај апостола Павла на живот хришћана, теологије и Цркве уопште непобитан и непроцјењив. Књига се може набавити у Патријаршијским продавницама у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана