Обилне падавине задале главобољу становницима Градишке и Козарске Дубице: Сваке јесени страхују од црног сценарија

Јана Кезић, Јелена Станић
Обилне падавине задале главобољу становницима Градишке и Козарске Дубице: Сваке јесени страхују од црног сценарија

БАЊАЛУКА - Зачепљени одводни канали и неријешена инфраструктура у мјесним заједницама Градишке и Козарске Дубице протеклог викенда задали су нове главобоље становницима ових крајева, а према њиховим ријечима, надлежни под хитно морају предузети кораке како би спријечили понављање црног сценарија из 2018. године.

Иако излијевање подземних вода није нанијело већу материјалну штету, проблем се не смије узимати, како житељи ових крајева поручују, здраво за готово јер се сваке године у ово доба понавља иста ствар.

Мјештанин Врбашке надомак Градишке Живко Кукавица казао је за “Глас Српске” да је ситуација за сада стабилна, али да опасност од поплава није прошла.

- Посљедњих година села су угрожена јер се канали не одржавају редовно. Свака обилнија падавина ствара нам исти проблем. Канали не могу да приме воду, која нам плави њиве, путеве и дворишта - рекао је Кукавица.

Додао је да мјештани током сваке јаче кише страхују за своју имовину, те да би надлежни под хитно морали да заштите плавна подручја.

Члан Савјета мјесне заједнице Врбашка Бојан Мацура истиче да су мјештани чистили своје одводне канале, те да јуче није било уласка воде у домаћинства и помоћне објекте.

- Због обилних падавина на овом подручју излио се поток, а киша пада мањим интензитетом, због чега се вода повлачи са путева и њива - казао је Мацура.

Према његовим ријечима, земљиште је већ натопљено, иако вода мирује.

- На срећу, нису се поновиле 2014. и 2018. година када је вода ушла и у куће мјештана - истакао је Мацура. 

Замјеница градоначелника Градишке Драгана Илић потврдила је за “Глас” да Сава сваки сат надолази десет центиметара.

- У недјељу је у Горњим Подградцима брдски поточић набујао и одводни канали су били зачепљени, због чега је дошло до плављења неких сјетвених површина. Међутим, припадници локалне цивилне заштите су реаговали на вријеме и прочепили канале, па се вода повукла - казала је Илићева.

Да са неријешеном инфраструктуром муку муче и мјештани дубичког насеља Пухало, потврдио је шеф Одсјека цивилне заштите Козарска Дубица Ђуро Трубарац. Како је испричао, у том насељу је дошло до изливања постојећих подземних вода, а не површинских.

- Подземне воде су се излиле и ушле у зграду и то у висини од око осам центиметара. Након што је киша стала, и вода се повукла из подрумских просторија - рекао је Трубарац. Проблем у Пухалу је, истиче он, повезан са лошом инфраструктуром и нема везе са површинским излијевањем вода.

Водостај ријеке Сане у Новом Граду јуче је био у благом порасту, па су укључене препумпне станице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана