Обиљежено пет година Конфуцијевог института

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин изјавио је вечерас да је Конфуцијев институт, као дио Ректората, један од његов најактивнијих дијелова, али и цијелог Универзитета.

”Ако погледамо период прије формирања Конфуцијевог института и сада, видимо напредак, прије свега у изучавању кинеског језика, који се изучава на Филолошком факултету, али је уведен и у бањалучкој Гимназији”, рекао је Гајанин новинарима на свечаности поводом обиљежавања пет година од оснивања овог института.

Гајанин је рекао да је захваљујући руководству Института остварена фантастична сарадња са универзитетима у Кини.

Он је навео да је сарадња са кинеским универзитетима прије оснивања овог института била појединачна и углавном су постојали уговори по којима се углавном ништа није дешавало.

“Сада је сарадња активна и огледа се углавном да наши студенти, наставници и сарадници одлазе у Кину, као и њихови долазе код нас. Захваљујући Конфуцијевом институту Српска је упозната са Кином, њеном традицијом, историјом, обичајима”, навео је Гајанин.

Директор Конфуцијевог института и шеф Катедре за синологију ЛЈиљана Стевић рекла је да је највећи резултат то што је Кина, модерна и традиционална, представљена широкој јавности.

“Организовали смо низ културних догађаја, радионица, језичких радионица, представљали смо кинеску умјестост, књижевност, спорт и медицину. Морам истаћи да, поред студената синологије, велики број основаца и средњошколаца учи кинески језик”, навела је Стевићева.

Она је додала је циљ у наредном периоду даљи развој студијског програма синологије, да полазници полажу што више нивое кинеског језика, да се настави и даље са учешћем на међународним такмичењима из кинеског језика.

Замјеник амбасадора Кине у БиХ Миао Дак рекао је да Конфуцијев институт као културна институција има важну улогу у развијању широког обима односа између Кине и БиХ и да може послужити као систем за појачавањем пријатељства народа ове двије земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана