Обиљежено 98 година од подизања споменика краљу Петру

Срна
Обиљежено 98 година од подизања споменика краљу Петру

МРКОЊИЋ ГРАД- У Мркоњић Граду данас је, поводом 98 година од подизања споменика краљу Петру Првом Карађорђевићу, служен парастос и на споменик положени вијенци.

Стручни сарадник за област културе у Културно-спортском центру "Петар Кочић" Слободан Ћоћкало изјавио је Срни да је споменик, по којем је Мркоњић Град добио име 1925. године, свечано откривен 14. децембра 1924. године у присуству краљевог изасланика војводе Јанка Вукотића.

"Споменик је откривен уз мноштво званица и грађана који су са ускликом, како пишу ондашње новине, дочекали да се у њиховом граду подигне први споменик такве врсте као симбол идентитета српског народа који је много пропатио под отоманском империјом", истакао је Ћоћкало.

Ћоћкало је рекао да се сад води иницијаива да се подигне један нови, монументални споменик - Петар на коњу.

Споменик краљу Петру Првом Мркоњићу два пута је рушен. Први пут су га 1941. године срушиле усташе уз помоћ Нијемаца, а обновљен је 1990, да би га 10. октобра 1995. године порушили припадници оружаних снага Хрватске и ХВО-а, за вријеме окупације Мркоњић Града.

Поново је подигнут и обновљен 1996. године, након повратка становништва из избјеглиштва.

Краљ Петар Први Карађорђевић Мркоњић ратовао је на овим просторима у Босанско-херцеговачком устанку, односно у националном покрету ослобођења Срба од османске власти.

Захвални народ Мркоњић Града подигао му је споменик у знак сјећања на његово учествовање у буни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана