Обиљежено 78 година од ослобођења Дервенте у Другом свјетском рату

Срна
Обиљежено 78 година од ослобођења Дервенте у Другом свјетском рату

ДЕРВЕНТА - Град Дервента обиљежио је данас 78 година од ослобођења у Другом свјетском рату, те су тим поводом положени вијенци на спомен-обиљежјима погинулим припадницима НОР-а. Градоначелник Милорад Симић честитао је Дан ослобођења у Другом свјетском рату и подсјетио да су обновили скоро све споменике из НОБ-а.

"Остала су само два споменика за обнову. Његовање тековина НОБ-а је једно велико хвала свима онима који су дали животе за отаџбину", рекао је Симић новинарима.

Предсједник Градске организације СУБНОР-а Борислав Прерадовић рекао је да су обновљени споменици у Појезни, Календеровцима, Лугу, Новим Лужанима, Босанском Дубочцу и Босанским Лужанима, а изграђен је спомен-парк жртвама усташког злочина који су у једном дану 1941. одвезли возом више од 400 људи и свирепо ликвидирали у логору Славонска Пожега.

Предсједник СУБНОР-а Републике Српске Слободан Шобић рекао је да је непобитна истина то не постоји општина и град у Републици Српској, а да немају споменик који свједочи о бројним жртвама у НОР-у.

"Не смијемо дозволити да једна епоха и једна генерација која се свјесно жртвовала за слободу и мир оде у заборав.

Ту културу сјећања његује СУБНОР Републике Српске, као и Градски одбор СУБНОР-а Дервента уз несебичну подршку и помоћ градоначелника", рекао је Шобић. Потомак учесника НОР-а Радован Пазуревић рекао да су његови родитељи били у партизанима, чиме се поноси, али да су дјед и његов брат убијени у Јасеновцу.

Вијенце су положили представници СУБНОР-а Републике Српске и града Дервента, делегације из Градишке, Бијељине и Српца, градске Борачке организације, Основне школе "19. април" Дервента, политичких партија. Уприличена је и изложба експоната и слика из Другог свјетског рата у Народној библиотеци "Бранко Радичевић", те свечани пријем у Центру за културу уз културно-умјетнички програм који су извели чланови хора "Мозаик". Са подручја Дервенте у Другом свјетском рату убијено је 1.350 становника у логорима, затворима и на кућном прагу, подаци су Градске организације Савеза удружења бораца НОР-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 17 беба
Рођено 17 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана