Обиљежено 77 година од пробоја Сремског фронта

Танјуг
Foto: Taнјуг

Полагањем вијенаца и одавањем државних и војних почасти у Адашевцима код Шида, у оквиру Спомен-комплекса “Сремски фронт“, обиљежено је 77 година од пробоја Сремског фронта, битке која је означила окончање Другог свјетског рата на територији Србије.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић поручила је да су слобода и мир скупо плаћени животима храбрих предака и да су данашње генерације дужне да ту слободу и мир чувају.

- Знали су наши преци оно што и ми данас добро знамо, да једино у слободи и миру може да се гради и развија земља и смјело корача напријед. Зато смо дужни да слободу и мир чувамо као зјеницу ока свог. Због њих, због нас и због оних који ће доћи послије нас - истакла је Кисић.

Министарка је подсјетила да су на том мјесту, прије 77 година, крвљу, младошћу, животима, 172 дана писане значајне странице историје и странице побједе.

Сремски фронт је, како је нагласила, представљао једно од најтежих, али и најславнијих ратишта на Балкану и у југоисточној Европи против њемачких нациста током Другог свјетског рата.

- Био је то коначни удар фашистичким снагама на овом подручју, али у исто вријеме и мјесто великог страдања. Не смијемо да заборавимо ни један живот, ни једну младост која је пала за слободу у овој равници - навела је Кисић, а саопштило Министарство за рад.

Сремски фронт је једно од најтежих, најдуготрајнијих и најславнијих бојишта у народноослободилачкој борби за ослобођење Југославије.

Формиран је послије ослобођења Београда, крајем октобра 1944. године и трајао до 12. априла 1945. године. У борбама је учестовало око 250.000 војника на обје стране.

На церемонији обиљежавања 77 година пробоја Сремског фронта говорили су и предсједник Општине Шид Зоран Семеновић и предсједник СУБНОР-а Видосав Ковачевић.

Вијенце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, преживјели учесници ове велике битке, дипломатски представници, представници АП Војводина, Сремског управног округа, Општине Шид, Града Сремска Митровица, СУБНОР-а Србије и СУБНОР-а из земаља окружења, као и велики број борачких удружења, удружења за његовање традиција ослободилачких ратова Србије и грађани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана