Обиљежено 50 година од мале матуре прве генерације ученика

Срна
Обиљежено 50 година од мале матуре прве генерације ученика

ДОБОЈ - Прва генерација ученика добојске Основне школе "Вук Стефановић Караџић" /некада "Народних хероја"/ обиљежила је данас 50 година од прославе мале матуре.

Сусрет генерације 1964/72. године организовала је ђак ове школе Биљана Павловић која је новинарима рекла да је данас успјела окупити око петнаестак ученика прве генерације ове школе, од укупно четири тадашња разреда, који су дошли и из Швајцарске, Норвешке, Аустрије, Хрватске.

Павловићева је навела да неке од њих види и први пут након 50 година, а за организовање сусрета, на којем је радила око годину дана, велику захвалност изразила је садашњем директору школе Љубиши Благојевићу који је уступио школске књиге из тог периода како би дошла до имена другара од којих је многе и заборавила.

"Нисмо били разред који је правио проблеме. Били смо стандардно несташни", навела је Павловићева.

Сусрет генерације започео је прозивком у учионици ове школе, која данас носи број 19, учитеља Ликовне умјетности Драге Хандановића /84/ који је евоцирао успомене на некадашње наставнике и околности током извођења наставе.

Хандановићу је том приликом уручен и поклон поводом његовог јучерашњег рођендана.

Јадранка Брадашевић, која живи у Ослу, рекла је да је на сусрет дошла прешавши око 2.100 километара током тродневног путовања аутомобилом из Норвешке до Добоја.

"Нисам све препознала, али Љиљу, Сабахету и Марка сам препознала", навела је Брадашевићева, која је сусрет генерације искористила за присјећање на некадашње школске дане.

Марко Андријанић је рекао да се некада радо долазило у школу и да се радо присјећају оних најстрожих професора, за које каже да су их и научили животу.

"И данас од професора Вагнера знам о фотосинтези, а они који су били благи, нажалост неким нисмо ни имена упамтили", изјавио је Андријанић, истакавши да је тадашње генерације улица позитивно одгајала, а комшије навео као корективни елемент њиховим несташлуцима.

Присјећајући се школских згода Златко Жакула је указао на обичај некадашњег наставника хемије Вагнера који је шибом по длану кажњавао ученике који нису знали одговор на постављено питање.

"Долази он /Вагнер/ до једног, сада покојног, који пружа руку прије, а овај није му поставио ни питање. Каже он /Вагнер/ њему `ти си будала, а ја будале не ударам. Сједи`", навео је Жакула.

Директор Основне школе "Вук Стефановић Караџић" Љубиша Благојевић поручио је да стоји на располагању свим некадашњим ученицима ове школе, истакавши да је пријатно изненађен иницијативом о прослави 50 година од мале матуре и да је организатору ставио на располагање ресурсе ове школе

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана