Обиљежено 30 година од убиства 68 Срба у Буквику и околним селима

Срна
Обиљежено 30 година од убиства 68 Срба у Буквику и околним селима

БРЧКО - За злочин на буквичкој регији гдје је прије 30 година убијено 68 Срба донесене су само двије пресуде, а судски процес и даље траје, рекао је данас предсједник Мјесне заједнице Буквик Илија Јовичић.

Јовичић је подсјетио да се данас навршило 30 година од када је 68 Срба из овог и околних села, углавном цивила, убијено у здруженој војној акцији 108. ХВО бригаде и муслиманских јединица на буквичком платоу.

Слободан Мијатовић из Буквика тог дана је заробљен и одведен у логор у Горњем Рахићу, који је био смјештен у згради основне школе.

-У логору у Горњем Рахићу провео сам двадесетак дана. Ту ме је испитивао садашњи главни тужилац Тужилаштва дистрикта Зекерија Мујкановић. Вјероватно отуда одговор зашто немамо процесуиране. Имамо само једну пресуду Менсуру Ђакићу, и то по командној одговорности -истакао је Мијатовић новинарима.

Он је додао да га нико од судија током испитивања као свједока на суђењу Сенаду Халкићу за злочине у Вујичићима није питао ко га је испитивао док је био у логору.

-Докле год не буду све три стране указале на своје жртве неће бити правде за све жртве, поготово за српске - поручио је Мијатовић.

Предсједник Удружења логораша Срба буквичког платоа Миодраг Митровић назвао је убијање и протјеривање Срба из Буквика и околних села током минулог рата - етничким чишћењем српског народа.

За 68 убијених Срба из буквичке регије данас је у спомен-цркви у Буквику помен служио Његово преосвештенсво епископ зворничко-тузлански Фотије, гдје су потом положени вијенци.

Помену је претходио меморијални бициклистички поход у дужини до 20 километара у којем је учествовало 10 бициклиста, међу којима су били чланови Бициклистичког клуба „Свети Николај“.

Они су на бициклима кренули испред споменика српским браниоцима Брчког у центру града и до Буквика путовали преко Уловића, Буковца, Витановића и Доњег Буквика, насеља у којима су страдали Срби са буквичке регије.

Чланови Срског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ вечерас ће на Тргу младих у Брчком извести перформанс посвећен страдању Срба из буквичке регије.

У здруженој војној акцији хрватских и муслиманских јединица, која је трајала од 11. до 14. септембра 1992. године на простору буквичке регије убијено је 68 Срба из тог подручја, остали су протјерани и одведени у логоре, док су њихова домаћинства била спаљена.

На буквичкој регији прије рата живјело је 2.700 Срба, данас их има око 250.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 15 беба
Рођено 15 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана