Обиљежено 30 година од погибије Раденка Ђапе

Срна
Обиљежено 30 година од погибије Раденка Ђапе

ПРИЈЕДОР - У Приједору је данас обиљежено 30 година од погибије двадесетогодишњег полицајца Раденка Ђапе из Горњег Јеловца - прве жртве у овом граду у протеклом одбрамбено-отаџбинском ратупрве жртве у овом граду у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Вијенце су код спомен-плоче у Козарској улици положили мајка Марија, а потом и чланови Раденкове породице, градоначелник Приједора, делегације Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, чланови борачких организација и других удружења, те пријатељи и мјештани Горњег Јеловца.

“Овај дан буди најтежа сјећања и свака година је све тежа. За погибију мог ђетета није нико одговарао и желим да се неко побрине за то да одговара онај ко је крив”, рекла је Марија Ђапа.

Градоначелник Приједора Слободан Јавор изјавио је новинарима да је ово дан сјећања на прву жртву минулог рата.

“Овај дан треба да буде опомена за све да се ово никада, нигђе и никоме не понови. ЛЈудски је праштати, али и памтити и на нама младим генерацијама је да обиљежавамо све ове датуме и на тај начин сачувамо од заборава погинуле. То је наша дужност и обавеза”, рекао је Јавор.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Здравка Карлица поручила је да је најжалосније то што за овај злочин нико није одговарао, те да је више него јасно да су прве жртве у Приједору били Срби.

“Страшно је када погледате ову уплакану мајку и многе које су изгубиле ђецу или ђецу која су остала без родитеља”, рекла је Карлица.

Раденко Ђапа убијен је у ноћи између 30. априла и 1. маја 1992. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана