Обиљежено 30 година од ослобођења Зворника

Срна
Обиљежено 30 година од ослобођења Зворника

ЗВОРНИК - У Зворнику је данас служењем парастоса и полагањем вијенаца на централни споменик за 1.080 бораца погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату од муслиманских паравојних формација.

Парастос је служило мјесно свештенство, а вијенце су положиле породице погинулих бораца, представници организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, градоначелник Зворника, посланици у Народној скупштини Републике Српске, одборници у Скупштини града, представници зворничке Полицијске управе и Централног одреда Специјалне бригаде полиције Републике Српске.

Предсједник Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Зворник Миливоје Марковић рекао је да је данас пуних 30 година од ослобођења Зворника и покушаја да овај град окупирају муслимански екстремисти.

“Муслимански екстремисти, који су се наоружавали из разних извора и тадашњег секретаријата унутрашњих послова и територијалне одбране, ширили су почетком априла 1992. године идеологију да ће они да држе град Зворник под контролом”, рекао је Марковић новинарима.

Он је истакао да су се Срби тих дана, али нешто са закашњењем, организовали и да су оне који су имали освајачку и веома погрешну идеологију спријечили у томе.

Марковић нагласио да грађани Зворника не треба никада да забораве овај датум, јер су на тај дан муслимани убили у санитетском возилу Радета Радовића званог Лука, који је био прва српска жртва у Зворнику.

“Зато овај дан који је српском народу донио слободу, која је брањена у одбрамбено-отаџбинском рату, обиљежавамо на достојанствен начин, одајући пошту погинулим борцима који су ту слободу стварали”, рекао је Марковић.

Предсједник Одбора ратних војних инвалида градске Борачке организације и потпредсједник Скупштине градске Борачке организације Зворник Милан Манојловић рекао је да је ово веома важан датум јер је то почетак стварања Републике Српске.

“То је заслуга свих оних који су дали животе за одбрану српског рода, када је српски народ нападнут на својим огњиштима и био присиљен да уђе у рат који није желио”, истакао је Манојловић и додао да су ти априлски дани били тешки, али да се народ организовао и са Војском Републике Српске бранио своја огњишта.

Протојереј-ставрофор Видоје Лукић рекао је да жртва бораца погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату не смије да буде узалудна, да се Република Српска мора чувати и предати у насљеђе покољењима која долазе да је и они чувају као највећу светињу створену вољом српског народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана