Обиљежено 30 година од ослобођења села Збориште

СРНА
Обиљежено 30 година од ослобођења села Збориште

БРОД- У Зборишту код Брода, поводом 30 година од ослобођења овог села, служен је помен за више од 80 бораца Војске Републике Српске погинулих у овом селу 1992. године, током војне операције ослобођења Брода.

Помен је служен код спомен обиљежја у порти цркве Успења Пресвете Богородице.

Предсједник Предсједништва Борачке организације општине Брод Зоран Видић рекао је да су на овом простору многи борци положили свој живот за слободу српског народа, што говори колико је важна Република Српска.

"На данашњи дан овдје је стигла слобода која је скупо плаћена. Више од 80 бораца из Зборишта, Бањалуке, Лакташа, Добоја, Станара, Теслића, Дервенте, Прњавора, Српца и других мјеста овдје је положило своје животе за слободу Зборишта, Брода и Републике Српске", истакао је Видић.

Он је навео да је 19 бораца из Зборишта погинуло у Одбрамбено-отаџбинском рату и да је важно његовати колективно сјећање на погинуле хероје, чувати мир и градити Републику Српску.

"Пали борци никада неће бити заборављени, посјећиваћемо мјеста страдања, организовати часове историје и сјећање преносити на млађе генерације како истина о протеклом рату не би пала у заборав", додао је Видић.

Помену су, осим породица погинулих бораца, родбине и сабораца, присуствовали предсједник Скупштине општине Брод Александар Крушкоњић, шеф кабинета начелника општине Вања Николић и више делегација и представника организација и удружења из Брода и других крајева Српске, који су и положили вијенце и цвијеће испред спомен-обиљежја у Зборишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана