Обиљежено 30 година од формирања Прве семберске бригаде

СРНА
Foto: СРНА

БИЈЕЉИНА - У Бијељини су данас обиљежене три деценије од формирања Прве семберске лаке пјешадијске бригаде, која је бројала око 2.500 бораца, од којих у одбрамбено-отаџбинском рату живот изгубило око 140, а рањено око 300.

Ратни командант батаљона у Првој семберске лаке пјешадијске бригаде Милан Лукић подсјетио је да је ова бригада настављач пута 17. мајевичке партизанске бригаде.

"То је уједно и прва организована војна јединица на подручју Семберије. На почетку ратних дејстава у Бијељини Бригада није активно учествовала, углавном је дејствовала у блокади прилаза граду", изјавио је Лукић новинарима.

Лукић је рекао да је по завршетку сукоба у Бијељини прво учешће на бојишту било у Брчком, гдје су се припадници Бригаде задржали до средине јуна.

"Послије тога дислоцирани смо по основу потреба на мајевичко ратиште, гдје смо практично остали до завршетка рата. Највећи број припадника ове бригаде страдао је на крајишком ратишту", навео је Лукић.

Припадник Бригаде Игњат Ђорђић рекао је да је њихов први задатак био обезбјеђивање објеката моста на Сави и објеката у граду у Бијељини.

"Штитили смо виталне објекте, попут Силоса, Житопромета, Жељезаре, Младости, Столара... Нисмо направили ниједан инцидент - ниједан наш припадник није укаљао образ", рекао је Ђорђић.

Вијенце на спомен-обиљежје на градском тргу положиле су делегације Организације војних старјешина Републике Српске, Градске управе и Борачке организације Бијељина.

Прва семберска бригада имала је зону одговорности дугу 37 километара, а припадници њених јединица ратовали су и на свим фронтовима, гдје се од 1992. до 1995. године бранила Република Српска. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана