Обиљежено 30 година од формирања Друге оклопне бригаде

Срна
Обиљежено 30 година од формирања Друге оклопне бригаде

БАЊАЛУКА - Друга оклопна бригада Војске Републике Српске дала је немјерљив допринос у очувању Републике Српске, њеног становништва и територије, истакнуто је данас у Бањалуци на обиљежавању 30 година од формирања ове бригаде.

Командант ове бригаде Мико Шкорић рекао је да је једна од најважнијих битака била пробијање коридора, гдје су дјеловали у правцу Добоја, Дервенте и Брода.

“На крају рата сломили смо офанзиву одреда 'Ел муџахедин' и тузланског корпуса /такозване Армије БиХ/ и простор у који смо дошли ушао је у састав Републике Српске”, истакао је Шкорић.

Он је навео да су припадници ове бригаде били добри и млади борци.

“Нажалост, страдала је младост и наши погинули другови су углавном имали до 35 година. Погинуло је 85 припадника бригаде, а двојица се воде као нестали”, рекао је Шкорић и додао да је бригада бројала око 2.500 војника.

Командант бригаде Борислав Којић рекао је да су дејствима на простору коридора, Добоја, Теслића и Озрена показали снагу и ударну моћ тенковске бригаде.

“Циљ је био да се наш народ сачува и одбрани територија српских земаља”, навео је Којић.

У спомен соби Друге оклопне бригаде у Бањалуци служен је парастос и положени вијенци, као и на централном Спомен обиљежју погинулим борцима на гробљу “Свети Пантелија” и на споменик првог команданта бригаде генерала Славка Лисице.

Друга оклопна бригада формирана је 10. јуна 1992. године и била је у саставу Првог крајишког корпуса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана