Обиљежено 29 година од одбране западних граница Српске; Велика побједа српског народа

ГС
Обиљежено 29 година од одбране западних граница Српске; Велика побједа српског народа

У Новом Граду, Козарској Дубици и Костајници обиљежено је 29 година од одбране западних граница Српске од хрватске агресије.

Код централног спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске у Новом Граду положени су вијенци.

Служен је помен страдалима код спомен-обиљежја цивилним жртвама у насељу Туњица.

Предсједник Борачке организације Нови Град Маринко Гачић рекао је да је Хрватска војска 18. септембра 1995. године извршила агресију на Републику Српску.

- Регуларна хрватска војска напала је општине Нови Град, Костајница и Козарска Дубица. Српски народ и Војска Републике Српске били су одлучни да одбране своја огњишта и западне границе Републике Српске - нагласио је Гачић.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је да су септембарски дани вријеме туге и подсјећања на страдале, али и поноса због велике побједе српског народа и Војске Републике Српске.

У порти Спомен-храма Свете Петке у Козарској Дубици служен је помен за погинуле борце и убијене цивиле.

Одбрана западнокрајишких општина била је једна од одсудних битака за Републику Српску, изјавио је данас министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић у Костајници, гдје је обиљежено 29 година од одбране западних граница Српске од хрватске агресије.

Егић је подсјетио да је на данашњи дан 1995. године почела агресија Хрватске војске са најелитнијим јединицама, првом и другом гардијском бригадом, са намјером да заузму западнокрајишке општине и направе нови фронт како би дошли до Врбаса, а затим протјерали становништво према Дрини.

У Костајници је данас служен парастосом погинулима, а вијенце су положили министар Егић, начелник општине Никола Јањетовић, предсједник Скупштине општине Милош Штековић и делегација Борачке организације.

Јањетовић је рекао да је одата почаст људима који су најзаслужнији што многе генерације послије њих Костајницу могу назвати својим родним мјестом и својим завичајем.

Регуларна хрватска војска је 18. септембра 1995. године извршила агресију на Републику Српску и БиХ тако што је након вишечасовне артиљеријске припреме прешла ријеку Уну у Новом Граду и Козарској Дубици, док је у Костајници заустављена уз велике губитке.

Са подручја ове локалне заједнице страдало је пет цивила, док губитака у војним редовима није било. Град је разорен, а штета је процијењена на 40 милиона КМ.

Костајницу је бранила борбена група Баљ коју су тада чинили борци из Костајнице, Приједора, Новог Града, Козарске Дубице и хаубичке батерије из Бањалуке.

Одбрана западнокрајишких општина од хрватске агресије уврштена је у догађаје значајне за одбрану Републике Српске и одлуком Владе сврстана је међу најзначајније датуме новије истор

У овој агресији Хрватске погинуо је 51 припадник Војске Републике Српске и 56 цивила, а рањено укупно 101 лице.

За почињене злочине још нико није одговарао, а причињена материјална штета износила је 627 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана