Обиљежено 28 година од оснивања 7. одреда специјалне бригаде полиције

Срна
Обиљежено 28 година од оснивања 7. одреда специјалне бригаде полиције

ПРИЈЕДОР - У Цркви Свете Тројице у Приједору данас је служен парастос погинулим припадницима Седмог одреда Специјалне бригаде полиције поводом 28 година од оснивања овог одреда, који је учествовао на свим ратиштима у Српској.

Седми одред Специјалне бригаде полиције био је елитна јединица Министарства унугтрашњих послова Републике Српске чије традиције слиједе припадници специјалне антитерористичке јединице МУП-а Републике Српске /САЈ/.

Одред је имао око 450 бораца од којих је седам погинулих, 65 лакше и теже рањено.

Замјеник ратног команданта Седмог одреда Специјалне бригаде полиције Милорад Павлица рекао је новинарима да је то била маневарска јединица која је била спремна да у 24 часа интервенише на било којем дијелу ратишта у Српској.

“Седми одред је учествовао на свим ратишта широм Републике Српске. Данашње дружење протекло је уз пуно поштовања, уважавања и сјећања на погинуле припаднике и обећања да ћемо наставити да обиљежавамо овај дан и да се сјећамо на највећу жртву коју су дали”, рекао је Павлица.

Замјеник градоначелника Приједора Жарко Ковачевић рекао је да је ово дан када се на достојан начин присјећају свих припадника ове јединице који су живот положили за Републику Српску.

“Одајемо њима пијетет, али се сјећамо и њихових породица, њих никада не смијемо заборавити. Сјећање морамо да његујемо да нам се ово зло никад не би поновило. Данас морамо да урадимо све да нам се не дешавају никаква страдања, јер српски народ више нема потенцијал да поднесе било какав рат и било какву жртву”, рекао је Ковачевић.

За свој допринос у минулом рату припадници Седмог одреда одликовани су орденом Немањића, орденом Његоша првог реда и Медаљом Петра Мркоњића, а у команди бригаде су појединачно уручена два ордена Немањића и више од 25 ордена - Карађорђеве звијезде.

Вијенци су данас положени на споменик погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата “За крст часни” и испред спомен-плоче у згради Полицијске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана