Обиљежене три деценије од оснивања Билећке бригаде

Срна
Обиљежене три деценије од оснивања Билећке бригаде

БИЛЕЋА - Парастосом за 99 погинулих и умрлих бораца Билећке бригаде Војске Републике Српске (ВРС) и свечаном академијом, данас је у Билећи обиљежено 30 година од оснивања ове бригаде.

Парастос за погинуле и умрле борце служен је у Храму Светог Василија острошког и тврдошког, а свечана академија одржана је у Касарни “Билећки борци”.

На спомен-плочу погинулима у Одбрамбено-отаџбинском рату положено је цвијеће, обављено је постројавање припадника ратних јединица бригаде, а окупљени су посјетили и спомен-собу погинулим борцима.

Некадашњи команданат Билећке бригаде Обрад Вучковић истакао је да је ова бригада створена у најтежим условима, од бораца из Билеће, Берковића, Љубиња и Требиња, да је држала фронт од 75 километара од Требишњице до Берковића, што би по војним правилима могло држати шест бригада.

-Тај смо фронт одржали све вријеме рата, а да нисмо изгубили ниједан метар квадратни територије - рекао је Вучковић новинарима.

Он је додао да су, осим тога, помагали на свим ратиштима у оквиру 15. Херцеговачког корпуса и ван њега и зато добили низ признања, као што је ратна застава Петра Мркоњица, а многи борци разна одликовања за личне заслуге.

Један од команданата Бригаде Никола Делић, који је и бивши министар одбране Републике Српске, истакао је да је Билећка бригада часно извршила свој задатак у току рата и дала велики допринос у одбрани српских простора и Републике Српске.

-Бригада је дала допринос и у одбрани других простора од Невесиња, Главатичева, Улога, Калиновика, Горажда, Рогоја и на многим другим мјестима и на свим тим ратиштима су показали дисциплину, јунаштво и одговорност -  нагласио је Делић.

Он је истакао да је 99 погинулих и 210 рањених бораца Билећке бригаде уградило живот или дијелове тијела у темеље Републике Српске и тако показало како се треба вољети и бранити слобода и Република Српска.

Овим поводом синоћ је отворена изложбе фотографија “30 година Билећке бригаде” у Дому културе у Билећи.

Билећка бригада имала је до 4.500 бораца, а међу 99 погинулих су и три команданта три пјешадијска батаљона.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана