Обиљежене 32 године Прве сарајевске механизоване бригаде

Срна
Обиљежене 32 године Прве сарајевске механизоване бригаде

ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО - На војничком гробљу на Врацама служен је парастос за 618 погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата и положени вијенци код централног спомен-крста поводом обиљежавања 32 године од формирања Прве сарајевске механизоване бригаде и Команде Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске (ВРС), након чега је одржана и академија у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Предсједник општинске Борачке организације Источно Ново Сарајево Драгиша Тушевљак рекао је новинарима да је обавеза ове организације да баштини и његује традицију и успомену на своју палу сабраћу, као и на дане оснивања Бригаде и јединица.

“Прва сарајевска механизована бригада била је састављена од 14 јединица и основни задатак је био да заштите своје становништво по дубини српске територије. Наравно у питању је била и путна комуникација Лукавица-Пале. Бригада је испунула свој примарни задатак, с обзиром на то да није дала ниједан педаљ своје земље”, навео је Тушевљак.

Он је оцијенио као вишу силу то што су након потписивања Дејтонског мировног споразума морали да се повуку из одређених мјеста, као што су Грбавица, Ковачићи и Враца.

Предсједник Скуштине Организације старјешина ВРС Благоје Ковачевић рекао је да је Прва сарајевска механизована бригада била најјача формација од Требиња до Првог крајишког корпуса, наводећи да ниједна друга јединица није имала такву борбену моћ.

“У почетку је Прва механизована бригада била ангажована као фактор стабилности,
фактор раздвајања зараћених страна и управо тако је и започела свој борбени поход
5. априла, раздвајајући зараћене стране у рејону школског центра МУП-а на Врацама.
Послије тога се ова бригада, састављена од припадника српског народа, ставила у одбрану новоформиране Републике Српске”, навео је Ковачевић.

Он је истакао да је Бригада цијели рат провела у том својству, а да је само мијењала своју зону употребе, односно, у одређеном периоду ојачавана је пјешадијским дијеловима, јер оклопно-механизоване јединице нису баш најповољније јединице за вођење градских борби, као што је био случај у сарајевским насељима.

Градоначелник Источног Сарајева ЛЈубиша Ћосић рекао је да је данашњи дан прилика да се још једном сви заједно присјете ратног пута ове бригаде и одају помен онима који су дали животе за Српску, али и свим припадницима јединице.

Ћосић је подсјетио да током рата ниједна од 35 офанзива такозване Армије БиХ на положаје које је бранила Прва сарајевска механизована бригада није уродила плодом, а резултирала је поразом непријатеља и одбраном српске нејачи.

“Ово је била бригада која је ђеловала у потпуности дефанзивно, у функцији одбране Српског Сарајева, цивила и њихових вјековних простора”, навео је Ћосић.

Ћосић је додао да Градска управа помаже свих шест оборачких организација, које ђелују на подручју града.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић рекао је да је данашњи дан један од најзначајнијих датума Одбрамбено-отаџбинског рата на територији ове локалне заједнице.

Он је истакао да ниједна годишњица није лака, а посебно онима који су у протеклом рату изгубили своје најмилије, што су ране које вријеме не може излијечити.

“Данас смо поносни на учеснике Одбрамбено-отаџбинског рата који су имали само један циљ, а то је да опстанемо на овим просторима, да напредујемо и развијамо се. Сигурно да у оном тренутку њиховог самоорганизовања одбране ове територије нису били свјесни у какав ризик улазе, али су сигурно знали шта добијамо”, истакао је Катић.

Он је додао да је добијена слобода и прилика да се изнова изгради град.

На свечаној академији у Културном центру Источно Ново Сарајево учествовало је Прво српско козачко пјевачко друштво “Петар Николајевич Врангел”, а један од оснивача овог друштва Делибор Кајевић рекао је Срни да су са радом почели прије седам-осам мјесеци, а пјевају на руском, те да су се данас премијерно представили.

“Велики број нас који учествујемо у раду козачког друштва били смо борци Војске Републике Српске и ове бригаде”, рекао је Кајевић.

На академији су уручене награде најбољим ученицима средњих школа са подручја Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе који су учествовали на литерарном конкурсу објављеном поводом обиљежавања дана Прве сарајевске механизоване бригаде.

Ученик Средње школе “28. јуни” Источно Ново Сарајево Сара Пржуљ освојила је прву награду на конкурсу с темом састава “Моја породица у Одбрамебно-отаџбинском рату”.

“Интересује ме наша историја и у мојој породици се доста разговара о протеклом рату. Поруку коју шаље мој рад је да наше жртве никада не треба и не смију да буду заборављене, а његовањем сјећања на њих не заборављамо ко смо и како је настала наша Република Српска”, навела је Пржуљева.

Друго мјесто припало је ученици Средњошколског центра “Источна Илиџа” Андреи Тошић, а треће ученику Средње школе “28. јуни” Источно Ново Сарајево Браниславу Јованчићу.
На академији је уручена и Златна повеља начелнику Источног Новог Сарајева Јовану Катићу за велику подршку у раду општинској борачкој организацији.

Кроз Прву сарајевску механизовану бригаду прошло је око 5.000 бораца од којих је сваки други рањен једном или више пута, саопштила је Борачка организација Источно Ново Сарајево.

Прва сарајевска механизована бригада формирана је 20. маја 1992. године, од 40. механизоване бригаде која је дислоцирана из Загреба на простор Лукавице и 49 моторизоване бригаде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана