Обиљежене 32 године од масакра над Србима у Ледићима

Срна
Foto: Срна

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Код спомен-обиљежја у Ледићима у федералној општини Трново данас је служен парастос, прислужене су свијеће и положено цвијеће поводом обиљежавања 32 године од маскра над 24 српска цивила који су починили припадници такозване Армије БиХ, а за тај злочин нико није одговарао.

Парастосу за убијене житеље Ледића присуствовале су породице погинулих, представници борачких организација, те градских власти Источног Сарајева.

На помену је још једном поновљено да се о злочину у Ледићима и другим злочинима над Србима не смије престати говорити, како се не би поновили и како би једног дана правда стигла одговорне.

Најстарија жртва Иконија Васић имала је 92 године, а најмлађа Милун Тешановић само 18 мјесеци, којем су, према извјештају патолога, злочинци ломили нејаке руке и ноге..

Злочин над српским цивилима у селу Ледићи 3. јуна 1992. године у вечерњим часовима починили су припадници такозване Армије БиХ, регрутовани са подручја Сарајева, те комшије муслимани из сусједног села Дејчићи.

У злочиначком походу је на кућном прагу убијено 10 чланова породице Васић, комплетна деветочлана породица Тешановић, три члана породице Миовчић, затим Саво Кењић и Слађана Секулић.

Већина мјештана страдала је на кућном прагу, а они малобројни који су покушали да се сакрију по околним шумама пронађени су и убијени.

Окупација села, које је у међувремену претворено у својеврстан муслимански логор за Србе, трајала је до 10. јуна.

У том периоду, на веома суров начин, убијени су и углавном масакрирани сви мјештани српске националности који нису могли на вријеме да побјегну из својих кућа, али и они који су, накратко, успјели.

До 2001. године ископани су остаци 24 жртве. Костури су већином били непотпуни, а неке лобање пронађене су одвојене од тијела.

Према извјештају Министарства унутрашњих послова Српске, становници Ледића убијени су на бруталан начин - клањем, вјешањем или гушењем.

Апелационо вијеће Суда БиХ потврдило је 14. јула 2022. године првостепену пресуду којом су Едхем Годињак, Медарис Шарић и Мирко Буноза ослобођени оптужби за ратни злочин против цивилног становништва и ратни злочин против ратних заробљеника на подручју Трнова 1992. и 1993. године.

Годињак, Шарић и Буноза су, према првостепеној пресуди из марта 2021. године, ослобођени оптужби за учешће у удруженом злочиначком подухвату у периоду од маја 1992. до јула 1993. године с циљем убијања и затварања Срба и паљења њихове имовине у селима на подручју Трнова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана