Обиљежене 32 године од формирања 2. крајишке бригаде

Срна
Обиљежене 32 године од формирања 2. крајишке бригаде

БАЊАЛУКА - У Меморијалном центру Друге крајишке бригаде Војске Републике Српске /ВРС/ у бањалучком насељу Раковачке баре данас су положени вијенци и служен је парастос за 231 погинулог борца ове бригаде поводом 32 године од њеног формирања.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је присуствовао обиљежавању, рекао је новинарима да је Друга крајишка бригада славна бригада ВРС коју су чинили, не само борци из Бањалуке, већ из многих општина у којима је водила тешке борбе за очување слободе.


"Обиљежавамо дан када је ова бригада формирана на овом мјесту и одакле је кренула у свој борбени пут. Моја захвалност као предсједника Републике је у чињеници да је бригада била један од доносилаца ударне снаге, одбрамбене снаге саме ВРС и Републике Српске. Преживјелим борцима треба одати признање, а погинулима почаст", рекао је Додик.

Он је указао на важност присуствовања обиљежавању дана ове бригаде.

Потпредсједник Удружења бораца Друге крајишке бригаде Владимир Шеварика истакао је да је ова бригада понос Републике Српске, јер је дала много тога да би Република живјела.

Он је рекао да се данас обиљежавају 32 године откако је формирана 2. Крајишка бригада ВРС, те да је ова јединица једина у Републици Српској која је изградила меморијални центар.

Шеварика је навео да је на ратном путу који је трајао 1.720 дана и дугом више од 3.500 километара од Западне Славоније, "Коридора живота", градачачког, орашког, добојског, сарајевског, влашићког, гламочког и бихаћког ратишта, па све до Мањаче, кроз бригаду прошло више од 23.000 бораца, а живот за Републику Српску дао 231 борац.

Он је додао да је Друга крајишка бригада имала 1.600 рањених бораца, од којих 750 ратних војних инвалида од прве до четврте категорије, док се за тројицом бораца ове бригаде још трага.

"Ову годишњицу обиљежавамо у оквиру Дана српског јединства, слободе и националне заставе. Борци Друге крајишке бригаде су у Одбрамбено-отаџбинском рату били сложни и јединствени и гинули су за слободу и заставу Републике Српске. Данас, 28 година од завршетка рата, српско јединство на свим нивоима нам је потребније него икад", поручио је Шеварика.

Он је рекао да ће наредни дани, мјесеци и године сигурно донијети још веће притиске на Републику Српску и њене институције.

"Своју слободу у слободној Републици Српској смо бранили и одбранили у Одбрамбено-отаџбинском рату плативши то крвљу и животима 24.000 наших најбољих синова и око 7.000 погинулих цивила. Ми борци смо били јединствени и непоколебљиви, зато смо и успјели, државу смо вама предали на управљање", навео је Шеварика.

Према његовим ријечима, ако Република Српска не може егзистирати рема постојећим дејтонским правилима и са својим Уставом и законима, онда се зна - миран разлаз, самосталност и независност Републике Српске.

У име породица погинулих и несталих бораца Друге крајишке бригаде окупљенима се обратио Бранко Граховац, син команданта Друге крајишке бригаде мајора Драгана Граховца.

Он је поручио предсједнику Српске Милораду Додику да чува Републику Српску и да сваки наредни дан пронађе мотивацију и инспирацију да ради оно што ради најбоље до сада.

"Друга крајишка бригада је имала уистину славан ратни пут и могу рећи да сам данас поносан син команданта ове бригаде која је испоштовала све међународне конвенције и правила ратовања", рекао је Граховац.

Он је нагласио да је јединство потребно више него икада, додајући да се оно мора истицати кроз гаранта мира на овим просторима, а то је Србија.

Граховац је рекао да је српски народ био приморан да брани гробове својих дједова и очева, кућне прагове, те да никада није био освајачки.

Удовица мајора Граховца, Бранка Граховац рекла је да данас долази на ово мјесто са поносом.

"Треба да живимо у миру и да нам нико не намеће своје, већ да ми одлучујемо како ћемо живјети. Због свих бораца који су погинули и који су рањени, желим да Република Српска остане и да живимо у миру", поручила је она.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да се са поносом и љубављу треба сјећати оних који су дали животе за Републику Српску и да је данас тако и у Раковачким барама.

"Одбрана Републике Српске је наша највећа побједа", рекао је Станивуковић новинарима.

Он је навео да је важно да спомен-обиљежје свим борцима, чија је градња започета на Видовдан ове године, буде завршено на Видовдан наредне године.

Обиљежавању су присуствовали бивши припадници бригаде, представници борачких организација Српске, посланици у Народној скупштини Српске, породице погинулих бораца и многи други.

Славна Друга крајишка бригада формирана је 18. септембра 1991. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана