Обиљежена јеврејска Нова година - Рош Хашана

Срна
Обиљежена јеврејска Нова година - Рош Хашана

ДОБОЈ - У Јеврејској општини Добој данас је дувањем у традиционалну трубу од рога овна обиљежена 5784. јеврејска Нова година - Рош Хашана.

У рог је дувао хазан Јеврејске општине Сарајево Игор Бенцион Кожемјакин који је појаснио да на овај начин људи треба да се тргну из сна свакодневице, да размисле о својим дјелима и мислима током претходне године како би се покајали и затражили опрост током десет дана покајања који траје до Јом кипура.

Предсједник Јеврејске општине Добој Данијел Атијас рекао је да Рош Хашана на хебрејском језику дословно значи "глава године" и прославља се озбиљно, уз присјећање на гријехе и покајање.

"Пред собом имамо период од 10 дана када човјек треба да заиста види шта је урадио, да настави да чини добра дјела, а онај ко је чинио нешто грешно да се извини", поручио је Атијас.

Он је рекао да је добојска Јеврејска општина у претходном периоду остварила добру сарадњу са руководством Бијељине, Зворника, Вишеграда, Брода, Жепча и Грачанице.

Јевреји широм свијета славе долазак јеврејске Нове године - Рош Хашана.

Јеврејска Нова година рачуна се по Тори од постанка свијета, обиљежава се два дана, и то у синагогама, молитвама покајања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана