Обиљежена 81. годишњица Битке на Козари; Епопеја страдања, муке и патње, али и поноса

Срна
Обиљежена 81. годишњица Битке на Козари; Епопеја страдања, муке и патње, али и поноса

ПРИЈЕДОР - То што смо преживјели доказ је да смо побиједили и са Козаре поново ширимо истину и још један завјет Српској и Србији и нашој слободи. Битка на Козари је епопеја страдања, муке и патње, али и поноса, поручено је са обиљежавања 81. године од Битке на Козари.

Код спомен-крста одата на Мраковици одата је почаст жртвама и запаљене су свијеће.

Обиљежавању овог значајној историјског догађаја присуствовали су представници институција Републике Српске и Србије, локалних заједница које гравитирају планини Козари, Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, СУБНОР-а Републике Српске и Србије, организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и политичких партија.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик положио је данас вијенац на меморијални зид споменика на Мраковици.

- Долазимо овдје на Козару сваке године да поручимо истину која је годинама иста и да пошаљемо поруку да смо се завјетовали нашим државама Републици Српској и Србији које су увијек биле једина водиља борцима - рекао је Додик на обиљежавању.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић изјавио је да 81. годину након Битке на Козари Срби бију исте битке за слободу, спас српског народа и Републике Српске.

Егић је нагласио да руководство Републике Српске никада није споменуло рат, те да се у борби за очување Републике Српске боре на политички начин, мирним средствима не нападајући никога, само бранећи своје.

- Са овог слободарског мјеста поручујем свима нама да је једино оно што у миру морамо да радимо је да се боримо за Републику Српску - рекао је Егић.

Предсједник СУБНОР-а Републике Српске Слободан Шобић рекао је да је фашистички агресор повео велику офанзиву на незаштићени народ, творећи обруч око читаве планине, што је имало застрашујуће посљедице.

- План агресора у пракси има још застрашујуће посљедице. Они који су преживјели офанзиву нису преживјели логоре. Ваше присуство говори о значају и поштовању жртава у Голготи козарачке епопеје и ономе што Козара значи - рекао је Шобић обраћајући се присутнима на Мраковици.

Он је рекао да након пада и фактичког нестајања Краљевине Југославије, попут домино ефекта као код многих европских земаља, нацистичко-фашистички окупатор успоставља вјештачке и привремене и административне творевине, попут Независне Државе Хрватске /НДХ/ чија је једина функција била очување агресорских и нацистичких циљева.

- Стицајем околности, Козара и Поткозарје били су насељени потомцима крајишких граничара којима је историјска улога била да заштите народ и државу. Знајући то, непријатељ је намјеравао да освоји своја два циља - да заштити НДХ, остави незаштићену нејач и да подржи НДХ, те да Србе, радно способне мушкарце - Козарчане, спроведе у радне логоре нацистичке Њемачке - рекао је Шобић.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Миле Карановић поручио је на Мраковици да Срби, посебно данас када трпе бројне притиске, немају право да се не присјете колику су жртву принијели на олтар српства и отаџбине и колико се мора чувати своја српска земља.

- Ми данас трпимо последице и разне притиске и око Косова и Метохије, па и разних непризнатих високих и ниских представника и изасланика, демократске Европе која, гле бруке и срамоте покушава да нас научи демократији - рекао је Карановић на обиљежавању 81 године од Битке на Козари.

Према његовим ријечима, Срби данас свој спас могу да виде само у чињеници да успјевају баш у оном што су преци хтјели, а то је да стварају слободну и суверену државу која је у стању да се стара, бори, чува и заштити своје националне интересе.

- Нека данашњи догађај буде подсетник на нашу заједничку прошлост, али и на нашу заједничку будућност. Као пријатељи, партнери, савезници наставићемо да јачамо наше везе и солидарност како би наставили да градимо стабилна и просперитетна друштва за наше грађане - рекао је Карановић.

Вијенце и цвијеће положили су представници влада Српске и Србије, Народне скупштине Републике Српске, Српске у институцијама БиХ, Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, општина и градова Поткозарја, организација проистеклих из Другог свјетског рата и Одбрамбено-отаџбинског рата, те политичких партија.

Симбол страдања

На меморијалном зиду спомен комплекса на Мраковици уписана су имена 9.921 погинулог борца у борбама на овом подручју у току Другог свјетског рата. Обиљежавање 81 године од Битке на Козари заједнички организују одбори за његовање традиције ослободилачких ратова влада Републике Српске и Србије.

Битка на Козари је симбол страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа, током које је убијено око 40.000 цивила, а 68.000 је одведено у логоре, међу којима више од 23.000 дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана