Обиљежена 31 година од оснивања Друге оклопне бригаде ВРС: Не блиједе сјећања на јуначку борбу

Срна
Са обиљежавања 31. годишњице
Foto: Срна | Са обиљежавања 31. годишњице

БАЊАЛУКА - У Бањалуци је данас обиљежена 31 година од оснивања Друге оклопне бригаде Војске Републике Српске (ВРС), а тим поводом служен је парастос за 86 погинулих бораца и положено цвијеће у Спомен-соби у кампусу бањалучког Универзитета.

Ратни командант Друге оклопне бригаде, пуковник ВРС у пензији Борислав Којић поручио је да су борци ВРС створили и одбранили Републику Српску, те да младе генерације знањем и способношћу треба даље да изграђују и учвршћују Српску у јединству.

- Ова јединица је као тенковска бригада у току рата имала око 3.500 бораца и чинила је снажнијим борбени поредак и сигурност за становништво гдје смо изводили борбена дејства - рекао је Којић новинарима.

Он је подсјетио да је Друга оклопна бригада изводила борбена дејства на простору Добоја, Дервенте, Брода, Коридора, Озрена, те исказала велику храброст и способност да се сачува територија и српски народ. Којић је рекао да је бригада имала око 350 рањених бораца.

- Поносам сам на Другу оклопну бригаду ВРС која је поштено и стручно извршавала све борбене задатке и српском народу дала сигурност и стабилност - Републику Српску која се мора чувати и сачувати - закључио је Којић.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Горан Рогић рекао је да су припадници ВРС и Полиције Републике Српске дали одлучујући допринос у стварању Републике Српске, а међу њима се налази једна од најелитнијих јединица – Друга оклопна бригада ВРС.

- У темеље Републике Српске уграђено је више од 23.000 живота српских бораца, а међу њима је и 86 бораца Друге оклопне бригаде ВРС - рекао је Рогић.

Рогић је поручио да се морају чувати успомене на лик и дјело погинулих српских бораца, јер се на тај начин чува Република Српска.

Представници Друге оклопне бригаде ВРС, БОРС-а и Трећег пјешадијског Република Српска пука положили су вијенце и на централно спомен-обиљежје погинулим борцима на гробљу “Свети Пантелија” и на споменик првог команданта ове бригаде генерала Славка Лисице.

Друга оклопна бригада формирана је 10. јуна 1992. године на Мањачи од људства и борбене технике Школског центра оклопних и механизованих јединица ЈНА “Петар Драпшин” Бањалука. Ова бригада је на ратишту у саставу Првог крајишког корпуса ВРС била активна до новембра 1995. године, водећи успјешне битке на подручју Добоја, Дервенте, Брода, Теслића и на Озрену.

Ратни пут је почела у војној операцији “Коридор 92”, а значајно је њено учешће у сламању велике непријатељске офанзиве на Озрену крајем септембра 1995. године, гдје је извиђачка чета Бригаде, борбено дјелујући, потукла јаку јединицу муџахедина која је до тада починила стравичне злочине над заробљеним војницима ВРС и цивилима.

Бригада је за заслуге у Одбрамбено-отаџбинском рату одликована медаљом Петар Мркоњић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана