Обиљежена 31 година од одбране Градишке од Хрватске агресије

Срна
Обиљежена 31 година од одбране Градишке од Хрватске агресије

ГРАДИШКА - У Градишци је данас обиљежена 31 година од одбране града од агресије јединица Хрватске војске у којој је погинуло 16 бораца Војске Републике Српске, а 22 су рањена.

Код спомен-обиљежја у градишком насељу Бок Јанковац служен је парастос борцима погинулим на Боковима, а вијенце и цвијеће положили су чланови породица погинули, представници републичких и градских власти, удружења и организација проистеклих из протеклих ратова и други.

Командант Другог батаљона Градишке бригаде Миодраг Кевић рекао је да војна операција на Боковима има много већи значај од оног који се публикује у протекле три деценије.

"Операција противника била је замишљена да овлада овим простором, обезбиједи мостобран и направи продор даље у дубину територије Републике Српске", подсјетио је Кевић.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је 8. август 1992. године један од најзначајних датума за Градишку и Републику Српску, а Бок Јанковац мјесто гђе је прије 31 годину одбрањена Република Српска.

Он је нагласио да је судбина српског народа на овим просторима да у свим ратовима брани оно основно - демократско право на живот и слободу и очување националног идентитета.

Припадници јединице Хрватске војске "Бербир бојна" су у раним јутарњим часовима 8. августа 1992. године прешли ријеку Саву и напали српске одбрамбене положаје. Након жестоког окршаја и снажног отпора, напад је одбијен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана