Обиљежена 31 година од мобилизације одбрамбених јединица

Срна
Обиљежена 31 година од мобилизације одбрамбених јединица

СРБАЦ - У Српцу је данас обиљежена 31 година од мобилизације ратних јединица Територијалне одбране општине.

Ратни начелник штаба Прве србачке лаке пјешадијске бригаде Свето Стојаковић рекао је Срни да је на данашњи дан прије 31 годину наређена општа мобилизација јединица Територијалне одбране општине Србац и да је било јасно да је то мобилизација под ратном заставом.

Број војних обвезника у том моменту био 364, а у мају 1992. године, каже Стојаковић, Територијална одбрана имала је 1.305 припадника.

Он је навео за ову општину посебан значај имао почетак ратних сукоба у Хрватској, са којом граничи ријеком Савом, дужином 42,5 километра, јер је већ тада било јасно да је немогуће избјећи ратне сукобе.

Стојаковић је навео да у Српцу није била лоцирана ниједна ратна јединица ЈНА, а једине на које се могло рачунати биле су Територијална одбрана општине Србац и припадници Станице јавне безбиједности.

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић истакао је значај обиљежавања свих значајних догађаја и датуме из српске историје.

У Српцу је данас положено цвијеће на споменик погинулим, заробљеним и несталим борцима Војске Републике Српске и одржана је свечана сједница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 15 беба
Рођено 15 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана