Обиљежен Дан словенске писмености и културе

Срна
Обиљежен Дан словенске писмености и културе

УГЉЕВИК- У Храму Свете Петке Параскеве у Угљевику данас је служена Света литургија након које је одржана духовна академија поводом Дана словенске писмености и културе, који је установљен у част Светих Ћирила и Методија, браће, твораца првог словенског писма - глагољице.

Протејереј Александар Тешић рекао је да Српска православна црква данас слави велике светитеље, браћу Грке из Солуна, који су равноапостолском мисијом извршили евангелизацију православних Словена.

На духовној академији бесједио је и ђакон Немања Марковић, који је нагласио да су ова два великана у биће словенског човјека уткали Христа и његову науку, не разликујући их на источне, западне или јужне.

"Зато их ми славимо као свесловенске апостоле, јер се кроз њих, сви уједињујемо пред Господом", поручио је Марковић.

Литургији и духовној академији присуствовао је начелник Угљевика Василије Перић, који је истакао да је важно чувати вјеру православну, писмо, језик, културу, традицију и обичаје.

Перић је захвалио организаторима и учесницима данашње духовне академије и најавио даљу подршку оваквим и сличним манифестацијама.

Црквена општина Угљевик је, заједно са угљевичким Центром за културу "Филип Вишњић", организовала духовну академију на којој су учествовали ученици Основне школе "Алекса Шантић" и Средњошколског центра "Михаило Петровић Алас", Етно-група "Тамјан" која дјелује при храму Свете Петке Параскеве и Културно-умјетничко друштво "Рудар".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана