Обиљежен Дан Републике Српске у Суботици: Српски народ да буде јединственији и сабранији

Срна
Обиљежен Дан Републике Српске у Суботици
Foto: Срна | Обиљежен Дан Републике Српске у Суботици

СУБОТИЦА - У Суботици је свечано обиљежен Дан Републике Српске, у организацији Завичајне заједнице Република Српска из овог града, а са скупа је поручено да српски народ треба да буде јединственији и сабранији, јер само тако може сачувати будућност.

На свечаности, којој су присуствовали представници 14 завичајних удружења, шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, те градоначелник Суботице Стеван Бакић, уз обраћање званичника и пригодан програм евоциране су успомене на стварање Републике Српске, уз минут ћутања и поруку да се мора чувати успомена на све српске страдалнике који су дали животе за Републику Српску.

Цицовић је истакао да је за српски народ у Републици Српској 9. јануар слобода и будућност, те подсјетио да је то датум када је српски народ у БиХ донио одлуку која је била порука мира, дијалога и разговора након што су два друга конститутивна народа - Бошњаци и Хрвати донијели неуставно одлуку о издвајању БиХ из заједничке државе Југославије.

Он је нагласио да се Српска и данас, као и те 1992. године, поново бори за слободу, за будућност, за то да њени грађани живе у држави у којој ће се поштовати Устав и међународни уговор какав је Дејтонски споразум и да њени грађани желе да живе у уређеном друштву, у којем ће се поштовати закон.

“Без обзира на сва искушења и изазове пред којима се налазимо, ми ћемо и у наредном периоду славити Дан Републике Српске као што смо и до сада радили. Залажемо се да очувамо 9. јануар, не због тога што ми то желимо, него зато што се на тај дан родила Република Српска, и не може да буде ниједан други датум”, рекао је Цицовић.

Он је истакао да је важно то што су руководства Републике Српске и Србије разумјела да су јединство и саборност најважнија ствар, те зато Србија и Српска славе заједно све значајне датуме у српској историји.

“Уз нашу славом овјенчану заставу тробојку заједно градимо многе пројекте. Вјерујем да само тако можемо очувати Републику Српску, Србију и српски народ. У име тога свега нека нам живи Српска и Србија, нека живи српски народ ма гђе био”, поручио је Цицовић.

Честитајући Дан Републике Српске, градоначелник Суботице Стеван Бакић истакао је да сарадња Србије и Српске никада није била квалитетнија и конкретнија, те да је на веома високом братском нивоу захваљујући предсједнику Србије Александру Вучићу и Влади Србије.

“Пред нама су велика искушења, морамо бити саборнији и још јединственији како бисмо очували наше братске, родбинске, комшијске и друге односе и најважније како би тим нашим јединством очували национални идентитет, културу, традицији и нашу веру православну”, истакао је Бакић.

Директор Покрајинског фонда за избјегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Александар Ђедовац рекао је да је важно да се управо на овај дан покаже српско национално, духовно и политичкој јединство, као подршка међународном праву и поретку.

Он је нагласио да је Република Српска израз легитимног права српског народа у насилно и нелегално проглашеној БиХ, те да има своје државне органе и институције које ће штитити појединачна и колективна права и интересе овог народа.

Ђедовац је рекао да Срби подржавају Устав БиХ и бране међународно право од агресије која има за циљ да разори уставни поредак у тој земљи и успостави нови у којем ће доминирати један - најбројнији народ, а други да буду у подређеном положају.

“Без Србије не би било ни Републике Српске. Држава Србија, њени органи, институције и данас подржавају и штите Републику Српску и српски народ у БиХ и свуда у региону и свету”, рекао је Ђедовац и додао да Српску подржава на хиљаде избјелгих Срба из БиХ који су уточиште пронашли у Војводини.

Он је нагласио да ће та помоћ и подршка бити настављена и убудуће, те да ће бити још већа ако буде потребно.

“Поносимо се Републиком Српском и њеним 31. рођенданом. Упозоравам све оне који би да јој науде, разоре је или обесмисле да то нећемо дозволити”,
рекао је Ђедовац.

Предсједник Извршног одобра Завичајне заједнице Република Српска у Суботици Милорад Ћопић подсјетио је на стварање Републике Српске 9. јануара, те истакао обавезу и одговорност српског народа да је чува, као и успомену на више од 23.000 српских бораца и цивила који су дали живот за Републику Српску.

“Порука свима је да смо јединствени, да наша слобода нема цијену, окупили смо се и да пошаљемо поруку мира, сарадње и љубави свима у региону”, истакао је Ћопић.

Завичајна заједница већ девету годину заредом обиљежава Дан Републике Српске - 9. јануар, као и славу свог удружења, Светог првомученика и архиђакона Стефана.

На свечаности, којој је присуствовао и генерал Милан Челекетић, пјесник Ђорђо Куриџа из Завичајног удружења “Петар Кочић” из Апатина говорио је стихове о завичају.

Присуствовали су представници 13 завичајних удружења - “Петар Кочи” Апатин, Клуб избјеглих, прогнанинх и досељених лица “Завичај” Пачир, “Дрежница” и Удружење избјеглих и досељених Срба Бајмок, Клуб досељених и прогнанинх лица Бачка Топола, “Сана” и “Озрен” Ђурђин, те суботичких удружења “Слога”, “Далмација”, “Банија”, “Мањача”, Удружење Срба града Суботице “Арсеније Чарнојевић” и Друштво Српско-руског пријатељства “Александар Невски”.

Дан Републике Српске јуче је свечано обиљежен у Новом Саду у организацији Савеза крајишких удружења из Новог Сада заједно са пријатељским организацијама, и у присуству Цицовића и представника града Новог Сада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана