Обиљежен Дан ратних војних инвалида у Градишци (ФОТО)

М. В.
Foto: М.В.

ГРАДИШКА - У Градишци је данас обиљежен Дан ратних војних инвалида Републике Српске.

Парастос погинулим борцима и умрлим ратним војним инвалидима је служен код централног спомен-обиљежја.

Предсједник Савеза ратних војних инвалида Републике Српске Драган Врховац рекао је да овај дан има посебан значај, да је то прилика да одају почаст за 25 000 погинулих сабораца али истичу и значај свих бораца, посебно оних који су за слободу Републике Српске дали своје здравље.

- Из Одбрамбено-отаџбинског рата изашло је 45 000 ратних војних инвалида, а данас их је 29 000 - рекао је Врховац и додао да свакодневно требамо подсјећати на њихову жртву.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је обавеза и задатак градске управе да одаје пошту свим погинулим борцима, али и онима који су, за слободу српског народа на овим просторима дали дијелове свога тијела.

 

- У  складу са својим могућностима, ми сваке године издвајамо значајна средства за помоћ ратним војним инвалидима и увијек ћемо бити ту да им помогнемо да лакше премосте своје проблеме и тешкоће - истакао је Аџић.

Изасланик предсједника Републике Српске Мира Згоњанин рекла је да су ратни војни инвалиди хероји Републике Српске који су у њене темеље уградили дијелове свога тијела.

- То су људи који данас мирољубиво и достојанствено, на најбољи могући начин  чувају наше светиње, на првом мјесту нашу Републику Српску и слободу и то требамо поштовати и цијенити - казала је Згоњанин.

 

Она је овом приликом свим ратним војним инвалидима у име предсједника Републике Српске упутила честитку уз жељу да истрају у његовању својих вриједности на које су, према њеним ријечима, поносни сви у Републици Српској.

Вијенце и руже на Централно спомен-обиљежје положили су делегације републичких институција на челу са изаслаником предсједника РС, представницима министарства борачко-инвалидске заштите РС, народних посланика, делегација града Градишка на челу са градоначелником, представницима Савеза ратних војних инвалида РС, Савеза ратних војних инвалида Војводине, представницима 63. падобранске бригаде Војске удружења ратних војних инвалида града Приједора и Градске борачке организације Градишка, представници удружења РВИ Градишка те представници и чланови породица погинулих бораца као и представници политичких партија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана