Обиљежавање три деценије од страдања Срба у Сијековцу

Срна
Обиљежавање три деценије од страдања Срба у Сијековцу

БРОД - У Сијековцу код Брода данас ће бити обиљежено 30 година од стравичног злочина над српским цивилима који су почини припадници регуларне Хрватске војске, заједно са паравојним хрватско-муслиманским јединицама из БиХ и Хрватске.

У цркви Свете великомученице Огњене Марије у 10.30 часова биће служен парастос убијеним српским цивилима, након чега је предвиђено полагање вијенаца и цвијећа и обраћање званичника.

Обиљежавању 30 година од страдања Срба у Сијековцу присуствоваће предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић и делегација Народне скупштине, коју чине посланици Игор Жунић, Стево Максимовић и Гордана Видовић.

Из Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, који је организатор обиљежавања, раније је најављено да ће програму присуствовати и представници Српске у институцијама БиХ, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, те делегације општине Брод, невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и НОР-а.

Припадници регуларне Хрватске војске, заједно са паравојним хрватско-муслиманским јединицама из БиХ и Хрватске су на данашњи дан 1992. године у Сијековцу убили девет српских цивила, а наредних дана још 37 Срба.

Најмлађа жртва свирепог злочина имала је 17, а најстарија 72 године.

Окупација хрватских снага прекинута је 7. октобра 1992. године, када је генерал Славко Лисица пажљиво осмишљеном војном акцијом ослободио подручје општине Брод.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана