Обиљежавање Дјечије недјеље у Српској: Уручени ваучери родитељима тројки и четворки

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић организовао је, поводом Недјеље дјетета, пријем за породице које су у протеклој години добиле тројке и четворке и уручио им поклон-ваучер Јавног фонда дјечије заштите, те поручио да Српска системски ради на пронаталитетној политици и промоцији породице.

Шеранић је подсјетио да је у протеклим годинама Српска кроз различите секторе много радила на пронаталитетној политици, а прије свега на заштити и промоцији породице, трудноће и породиљства.

Он је додао да је системски омогућено рефундирање боловања за труднице и породиље.

"Увећали смо и унаприједили систем по питању проширења за дјечије додатке, гдје и прво дијете добија дјечији додатак. Свака породиља има право на једнократну подршку по питању породиљства", рекао је Шеранић новинарима након пријема.

Он је честитао породицама, поручивши да је циљ омогућити и добијање дјеце оним породицама које имају потешкоће у тој намјери.

"Мислим да је данас највеселији дан у Влади Републике Српске с обзиром на то да су нам у госте дошле наше тројке и наше четворке. Ради се о три породице из Републике Српске који су у посљедњих годину дана од обиљежавања Недјеље дјетета имали проширење својих породица", рекао је Шеранић.

Директор Јавног фонда за дјечију заштиту Српске Недељко Јовић истакао је да је пријем само један сегмент бриге о дјечијој заштити.

"У овој години ћемо издвојити преко 160 милиона КМ за права из Закона о дјечијој заштити. То говори да Влада, Министарство и Фонд брину о овим категоријама, и да се боримо да нас у Републици буде више", рекао је Јовић честитајући родитељима.

Мајка четворки из Бањалуке - Матеја, Луке, Јована и Марка, Милана Петровић захвалила је на пријему и помоћи.

"Сваки вид подршке је добродошао, посебно у случају када добијете три или четири бебе одједном. Знамо колико је изазовно када једна или, евентуално, двије бебе дођу, а у овом случају то је посебно изазовно када на свијет дођу тројке или четворке", рекла је Петровићева.

Отац тројки из Приједора – Наталије, Милана и Елене, Марко Гвозденовић истакао је значај данашње подршке Министарства и Фонда.

"Свака подршка је добродошла с обзиром на то да ми немамо право на дјечији и матерински додатак. Троје дјеце је у питању, трошак је превелик. Хвала вам још једном", рекао је Гвозденовић.

Пријему у Влади Српске присуствовала је и породица Селимановић из Бањалуке, родитељи тројки - Луке, Марије и Марка.

Недјеља дјетета обиљежава се у Републици Српској од 7. до 13. октобра.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана