Обиљежавање Дан Русије у Српској пригодним програмом

Срна
Обиљежавање Дан Русије у Српској пригодним програмом

БАЊАЛУКА - Удужење Руса у Републици Српској “Романови” са пријатељима и браћом из Српске обиљежава данас Дан Русије, његујући и баштинећи вриједности својих потомака, речено Срни у овом удружењу.

Представник Удружења “Романови” Игор Котјелњиков рекао је да се Дан Русије обиљежава пригодним програмом који је посвећен најзначајнијим вриједностима Руске Федерације.

“Наш циљ је јачање националне свијести руског народа, очувањем културе, језика и традиције, те повезивање са српским народом и другим народима у БиХ”, рекао је Котјелњиков.

Он каже да је важно успостављање веза Руса који живе у Републици Српској и БиХ са матицом када је ријеч о спорту, умјетничким ансамблима и хуманитарним организацијама.

“Удружење Руса жРомановиж обиљежава Дан Русије који је установљен прије 30 година и чиме је успостављена институција предсједника Русије, национлна застава и амблем”, рекао је Котјелњиков.

Он вјерује да ће сарадња Удружења “Романови” са Амбасадом Русије БиХ и институцијама Српске и БиХ бити квалитетна с циљем јачања и промоције вриједности руског народа на овим просторима.

Котјелњиков је захвалио свима који подржавају руску заједницу у Републици Српској и БиХ.

Национални дан Русије обиљежава се 12. јуна у сјећање када је на тај дан 1990. године први Конгрес народних посланика прихватио Декларацију о државном суверенитету Русије, у којој је проглашено првенство Устава Русије и његових закона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана