Потомци чешких досељеника у Србац прославили јубилеј: Обичаје чувају већ 130 година

Дејан Јовичић
Потомци чешких досељеника у Србац прославили јубилеј: Обичаје чувају већ 130 година

СРБАЦ - Чешки досељеници који су прије тачно 130 година, у оквиру аустроугарског плана насељавања сељака, основали село Нова Вес код Српца донијели су са собом обичаје који су остали сачувани до данас, иако сада свега петнаестак њихових потомака живи у овом мјесту и то у осам домаћинстава. 

Да би заједно обиљежили велики јубилеј, прослави у овом питомом подмотајичком селу придружило се више од стотину чланова удружења “Чешка бесједа” из Славонског Брода, Приједора, Прњавора и Бањалуке, чији преци су такође насељавали ово подручје и изградили локалну инфраструктуру. 

Међу њима је био и доктор економских наука Жељко Вашко из Бањалуке, који се присјетио досељавања првих 25 породица из Чешке и Моравске области 1894. године, који су стигли у ненасељени дио општине Србац, гдје су основали насеље Ново Село, што у преводу значи Нова Вес. 

Вашко, који је овдје рођен, каже да су Чеси оставили велики траг и истиче да је ово једна од ријетких локалних заједница, осим Приједора, у којој имају своју цркву и друштвени дом. 

- Вјерно чувамо нашу традицију, културу и језик и одржавамо дружења барем једном годишње, а овај пут окупило се чак пет наших генерација. Када чешка пјесма престане и када се чешки језик не буде чуо, нестаће и нас, што не смијемо дозволити - рекао је Вашко.

Иван Кратофил из Српца, који је закорачио у осму деценију живота, каже да је његов дјед био међу оснивачима села, а стигао је трбухом за крухом, као дјечак од 14 година.

- Прије доласка наши преци су живјели двадесетак година у Русији и када им је у посјету дошао цар Николај Романов рекао им је да би требало да пређу на православну вјеру. Ту су се предомишљали па су отишли код Марије Терезије у Аустроугарску и она им је предложила да дођу и слободно населе ово подручје. Један дио њих се недуго након тога одвојио и одселио у Маћино Брдо код Прњавора, а други су наставили са изградњом села - рекао је Иван, који има три кћерке и четири унука.

Предсједник удружења “Чешка бесједа” из Нове Веси Вјекослав Кратофил каже да је у селу некада живјело више од 150 Чеха, а сада су углавном остала само старачка домаћинства. 

- Расељавање је кренуло педесетих и шездесетих година прошлог вијека, а наставило се седамдесетих, када су млади по завршетку школовања прво одлазили у индустријске центре широм БиХ и Хрватске, а каснијих година у Аустрију и Њемачку. Потомци првих досељеника данас живе на свим континентима - рекао је он.

Лудмила Буреш, која је са супругом провела 60 година живећи и радећи у Зеници, каже да никада није заборавила родно село, одакле обоје воде поријекло.

- Сјећам се и данас дружења и игранки у дому, гдје је мој брат свирао хармонику у оркестру, а нисмо заборавили ни традиционалне чешке специјалитете које и данас често припремамо, попут кнедли и разних јела од сировог кромпира - рекла је Лудмила.

Традицију годишњих окупљања Чеха са наших простора чувају и у Славонском Броду, гдје живи око 200 припадника ове националне мањине, од чега је њих 80 учлањено у “Чешку бесједу”. 

Предсједница удружења Јармила Рајковић каже да највећи број њих води поријекло из Нове Веси, а један дио из Маћиног Брда и Дервенте.

- Нисмо заборавили старе пјесме наших дједова и бака и често их изводимо на оваквим скуповима обучени у народне ношње. Нажалост примјетно је да нас је све мање и чинимо све да традиција не буде угашена - рекла је Јармила.

Дружењу Чеха у Новој Веси присуствовали су и замјеник амбасадора Чешке Републике у БиХ Јозеф Зрзавецки, предсједник Савеза националних мањина РС Фрањо Ровер и начелник Српца Млађан Драгосављевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана