Обавезне маске у здравственим и установама социјалне заштите

Срна
Обавезне маске у здравственим и установама социјалне заштите

САРАЈЕВО- У Федерацији БиХ /ФБиХ/ од данас је обавезно ношење заштитне маске у свим здравственим и установама социјалне заштите, одлучила је федерална Влада.

Наложено је да здравствене установе редукују посјете, саопштено је из федералне Владе, након данашње сједнице у Сарајеву на којој су усвојене наредбе и препоруке кризног штаба Федералног министарства здравства у вези са вирусом корона.

Надлежна тијела власти у кантонима, као и здравствене установе у кантонима, дужни су да отворе пунктове за вакцинацију против вируса корона на нивоу сваке општине с циљем веће доступности вакцинације становништву.

Утврђено је да данас почне примјена наредби и препорука Кризног штаба Федералног министарства здравства чији је рок важења 30 дана.

Кризни штаб Федералног министарства здравства задужен је да континуирано прати ситуацију и да у случају погоршања одмах препоручи Влади нове мјере.

"Владама кантона, односно кризним штабовима кантоналних министарстава здравства наређено је да континуирано прате епидемиолошку ситуацију на подручју кантона, те у случају погоршања правовремено дјелују, доносе мјере и о томе редовно извјештавају Кризни штаб Федералног министарства здравства", наводи се у саопштењу федералне Владе, која је данас усвојила информацију о епидемиолошкој ситуацији на дан 1. августа у којој је процијењено да је пријетња здрављу опште популације умјерена до висока.

Влада ФБиХ ће обавијестити федерални Парламент о епидемиолошкој ситуацији у ФБиХ и мјерама које је донијела с циљем заштите здравља грађана и смањења ризика за ширење вируса.

Према подацима достављеним Заводу за јавно здравство ФБиХ, у Федерацији БиХ евидентирано је 7.657 активних случајева заразе вирусом корона.

Влада ФБиХ је, на приједлог Федералног министарства енергије, рударства и индустрије, допунила одлуку о уплати заосталих неуплаћених обавеза за пензијско и инвалидско осигурање за увезивање радног стажа радницима зависних друштава - рудници угља у концерну "Електропривреде БиХ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана