Обавезе истопиле добит Шума

Маријана Миљић
Обавезе истопиле добит Шума

Бањалука - Од укупне добити "Шума Српске", која је у прошлој години износила 9,96 милиона марака, за покриће губитка из ранијих година утрошено је 1,84 милиона КМ, а 1,94 милиона за измирење обавеза према добављачима и извођачима радова, рекао је вршилац дужности директора овог предузећа Ристо Марић.

Он је јуче на конференцији за новинаре у Бањалуци навео да је одлуку о расподјели добити донијела Влада РС, те да је преостали износ од 466.000 марака издвојен за резерве, док је дивиденда од пет милиона марака уплаћена у буџет Српске.

Марић је подсјетио да је приход у "Шумама" у 2015. години износио 196 милиона марака, а расход 186 милиона КМ.

Када је ријеч о пословању у овој години, наводи да је предузеће за шест мјесеци остварило добит од 2,67 милиона.

- Осам шумских газдинстава завршило је полугодиште са губитком, а сви они челници газдинстава који буду имали негативан резултат на крају године биће смијењени - навео је Марић и додао да се наплативост креће од 96 до 97 одсто.

Нагласио је да је "Шумама Српске" за шест мјесеци причињена штета од око 820.000 марака илегалном сјечом, те да је највеће губитке по овом основу претрпјело, као и претходних година, ШГ "Јахорина" Пале.

- Предузимамо све мјере у борби против илегалне сјече. Да је тако, показује и чињеница да износ штете по овом основу пада из године у годину - навео је Марић и додао да су у овој години запослили више од 130 приправника, те 67 радника који су ангажовани у три газдинства.

Када је ријеч о куповини нових аутомобила, Марић је навео да су набавили један аутомобил чија је вриједност око 60.000 марака, те "шкоду" која кошта око 70.000 марака.

- Преовладавало је мишљење да буде купљен "ауди" који кошта 130.000 марака, али ја нисам дозволио да буде купљено једно возило, већ два. Тако смо исти износ новца, који је планиран за набавку једног, утрошили за куповину два возила - казао је Марић.

Синдикат

Ристо Марић је навео да "Шуме Српске" немају своју синдикалну кровну организацију, него да раднике предузећа заступа грански синдикат.

- У фази смо да постигнемо договор са гранским синдикатом и да ово предузеће у наредном периоду изабере репрезентативни синдикат - навео је Марић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана