Апел из министарства пољопривреде: Нову заразу спријечиће само строге мјере!

Анита Јанковић Речевић
Апел из министарства пољопривреде: Нову заразу спријечиће само строге мјере!

БАЊАЛУКА - Фармери у чије се објекте лани уселила афричка куга свиња уништивши им сточни фонд, за два дана могу започети процес занављања производње, а из ресорног министарства апелују на строго поштовање прописаних биобезбједносних мјера, за чију реализацију су обезбијеђене и субвенције.

Афричка куга свиња на фармама у Српској појавила се прошлог љета оставивши пустош. Обори у Семберији, те дијелу Посавине и Лијевча поља мјесецима су били празни, а с циљем поновног занављања свињогојске производње Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС донијело је Правилник о биобезбједносним мјерама на фармама свиња с циљем спречавања појаве и ширења заразних болести, а који на снагу ступа сутра.

- Документ дефинише мјере које је неопходно спроводити на фармама. Циљ је спријечити унос патогена кроз увођење одређених протокола, али и спровођење мјера као што су постављање ограда, дезинфекционих баријера и мрежица на прозоре с циљем спречавања уласка инсеката - рекао је за “Глас” помоћник министра за ветеринарство Негослав Лукић наводећи да ће ресорно министарство суфинансирати набавку и постављање заштитних ограда око имања, израду дезбаријера на улазима, као и израду и опремање санитарних просторија, те набавку  и постављање заштитних мрежица.

Лукић је истакао да донесене мјере нису никаква апстракција и да и сада велики број фармера испуњава те услове у већем или мањем проценту.

- Имања која држе од једне до 100 свиња спадају у мала и приликом посјета потребно је да обрате пажњу на основне услове и хигијену објекта, док имања која држе више од 100 свиња спадају у комерцијална и морају примијенити све прописане мјере без изузетка - нагласио је Лукић.

Приликом увођења свиња на имања гдје се животиње држе на отвореном прво се морају увести тестне и то не више од десет одсто капацитета фарме.

- Свиње се морају правилно распоредити по цијелој фарми, а након 45 дана потребно их је тестирати на присуство вируса. Уколико је резултат негативан, може да се приступи даљем уносу стоке. Код свих других начина узгајања поновно увођење свиња одвија се на исти начин. Могу се увести и све животиње под условом да су са имања која нису повезана са заразом, и то у року од 20 дана. Тестирању се подвргавају након 45 дана од доласка посљедње свиње - појаснио је Лукић и додао да се у случају позитивног налаза врши еутаназија свих животиња и забрањује усељење за три мјесеца.

Лукић је апеловао на фармере да приликом сваке набавке свиња обавијесте надлежну ветеринарску организацију.

- Важно је да све животиње буду познатог поријекла, прописно обиљежене и евидентиране у Ветеринарском информационом систему РС - казао је Лукић.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже за “Глас” да су фармери дуго чекали да прође ризик и да ће одмах започети са усељавањем тестних свиња.

- Врло је важно да се сви придржавају мјера јер смо видјели колико је болест опасна. Она је и даље ту, биће присутна и наредних година, тако да морамо бити максимално опрезни како бисмо спријечили поновну заразу - рекао је он.  Маринковић је истакао да су висока цијена свиња и недостатак квалитетног генетског материјала отежавајуће околности у занављању производње.

- На тржишту је мањак прасади, што је добрим дијелом узроковано еутаназијом 7.500 заражених крмача. И земље окружења су биле погођене заразом, тако да ће бити потешкоћа у набавци свиња - навео је Маринковић. 

Штета

Негослав Лукић каже да је укупна директна штета од афричке куге свиња  у Српској достигла суму од око 25 милиона КМ, али да је  Влада РС  већ исплатила више од 23 милиона КМ одштете.

- У наредним данима биће исплаћен и преостали дио, што је доказ да су Влада РС и Министарство пољопривреде испунили дато обећање да ће свима који су претрпјели штету она бити и надокнађена - навео је Лукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана