Ново свјетско признање за Требиње и манастир Тврдош

Srna
Foto: gotrebinje

Град Требиње добитник је још једне значајне свјетске награде, и то за најбољу одрживу дестинацију "Итер Витис", а манастир Тврдош за најбољу праксу која унапређује културно-историјско насљеђе и вино, саопштено је из требињске Градске управе.

Награду је у име Требиња примио замјеник градоначелника Дражен Бошковић, а признања су додијељена у шпанском граду Сантијаго де Компостела у оквиру Генералне скупштине "Итер Витис", културне стазе Савјета Европе.

Бошковић је истакао да се награда додјељује већ пет година заредом, а да је БиХ ове године први пут учествовала и освојила чак три признања у оквиру пројекта "Винска цеста Херцеговине".

- Још једна награда иде у Требиње и то манастиру Тврдош за најбољу праксу која унапређује културно-историјско насљеђе и вино. Награда је додијељена и граду Мостару за најбољи вински град - навео је Бошковић.

Према Бошковићевим ријечима, ове године награђено је 13 категорија уз заједничку награду "Путем Феничана".

Међу 25 држава-учесника биле су присутне делегације Француске, Азербејџана, Грчке, Италије, Шпаније, Португалије, Велике Британије и Хрватске.

"Винска цеста Херцеговине" је прва рута на западном Балкану која је примљена у "Итер Витис", а развој и промоцију овог пројекта у партнерском односу подржавају УСАИД Туризам пројекат и Спољнотрговинска комора БиХ.

Критеријуми за добијање награда "Итер Витис" су најбоље праксе у области винског туризма, као и иницијативе које штите и промовишу традицију винове лозе и вина и крајолика који је с њима повезан, иновације и поштовање еколошке одрживости, саопштено је из Спољнотрговинске коморе БиХ.

Дводневна Генерална скупштина "Итер Витис", културне туре Савјета Европе завршена је данас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана