Ново ћирилично писмо за екрански приказ и штампу од 27. јануара

ГС
Foto: Илустрација

Треће писмо српске ћирилице посебно дизајнирано за екрански приказ Лингва РНИДС биће представљено онлајн, у оквиру догађаја Ћирилирилица у оку посматрача", 27. јануара на YоуТубе каналу Регистар националног интернет домена Србије, најавили су данас из РНИДС-а.

Догађај ће почети у 11 сати на платформи хттпс://yоуту.бе/Дф8ХХа0лд2Е, а ново ћириличко писмо биће представљено поводом обиљежавања десете годишњице од почетка регистрације .срб домена Фондација РНИДС.

Лигва РНИДС је писмо креирано у сарадњи са организацијом Типометар.

Аутор писма је асистент на Факултету техничких наука у Новом Саду, на студијском програму Графичко инжењерство и дизајн Петар Василић, који га је прилагодио штампи и приказу на екрану.

На располагању ће бити четири фонта писма и то: ЛингваРНИДС-Регулар, ЛингваРНИДС-Италиц, ЛингваРНИДС-Болд, ЛингваРНИДС-Тхин.

Усправне варијанте овог писма су прелазног, а Италиц варијанта је хуманистичког типа и разликује се по облицима од усправне, док је нормална тежина писма погодна за ситније текстове који се дуже читају.

Болд и Италиц служе за истицање текста, а Болд тежина поред Тхин тежине пружа фин контраст који може бити интересантан у графичком дизајну.

Најављено је да ће, у оквиру догађаја, дизајнер, визуелни умјетник, аутор и професор Славимир Стојановић Футро одржати предавање на тему "Ћирилица као део визуелног идентитета".

У фокуса предавања биће феномен комуникације ћириличког писма, естетике и насљеђа коју оно носи у специфичним локалним околностима, а у односу на комплетну професију савременог графичког дизајна, насталу на тековинама западног капитализма, која самим тим дјелује асинхроно у односу на наш културни микрокосмос.

Футро ће говорити о томе како се дизајнер суочава са овим изазовима у покушају да креира релевантне визуелне идентитете који помијерају читаво друштво напред, корак по корак, наведено је у саопштењу.

Такође, на онлајн догађају излагаће и графички дизајнер, оснивач и власник студија Логохолик Бојан Стефановић, који ће током свог предавања посебну пажњу посветити проблему српског ћириличког курзива.

Стефановић ће пружити сажет осврт на статус српске ћирилице у свакодневној употреби на дигиталним платформама, али и анализирати добра рјешења из праксе кроз примјер редизајна сајта Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Говориће и о техничкој подршци постојећих платформи при коришћењу српског ћириличког курзива са пресјеком тренутне типографске понуде.

РНИДС је до сада поклонио два писма доступних за бесплатно преузимање на њиховом сајту - писмо Ареал РНИДС, ауторке Оливере Стојадиновић, и Орто РНИДС, ауторке Ане Продановић, како б се повећао фонд бесплатно доступних ресурса за креирање интернет садржаја на ћирилици.

Из РНИДС-а подсјећају да је регистрација .срб домена почела прије 10 година, 27. јануара 2012. године, када је .срб, послије .рф, постао други домен на свијету, чији је називе могуће регистровати на ћирилици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана