Новитовић за “Глас”: Невријеме оставило пустош, у Словенији остајемо колико треба (ФОТО; ВИДЕО)

Милош Васиљевић
Републичкa управa цивилне заштите РС
Foto: Републичкa управa цивилне заштите РС | Републичкa управa цивилне заштите РС

ЉУБЉАНА – Наш тим од 12 чланова већ четири дана активан је на терену. Дио екипе ради са машинама, и то са двије највеће које су ангажоване у овом дијелу Словеније, а остали извршавају редовне задатке.

Казао је то за “Глас Српске” вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите РС Милан Новитовић додајући да  сваки тренутак користе да помогну како волонтерима, тако и  колегама.

Осим њих у Словенији и тим цивилне из ФБиХ помаже при санирању посљедица катастрофалних поплава које су погодиле ову земљу почетком августа.

Новитовић наглашава да дају све од себе да помогну тамошњим службама, али и становишту које у новијој историји не памти сличне временске непогоде и посљедице невремена, а јуче их је посјетила и министар спољних послова Словеније Тања Фајон.

 - Стање у тиму је изузетно добро, на високом нивоу, а колеге из Словеније су изузетно задовољне нашим учинком. Остајемо најмање десет дана по процедури, а о даљим корацима одлучиће Влада Републике Српске, али и потребе  у овој земљи - рекао је  Новитовић.

Истиче да је невријеме  иза себе оставило  пустош.

- Ако се опораве и за годину дана од ове елементарне непогоде биће добро. Дугорочан и дуг поступак је испред њих, имају и међународну подршку, подршку кроз европски Механизам цивилне заштите, али и кроз билатералне односе. Ипак, тежак је период пред грађанима али и институцијама ове земље  - казао је Новитовић.

Међународни камп служби које помажу Словенцима је  у Савињи, а ту је осам тимова - седам са стране и словеначка екипа.

 - Ту су Нијемци, Украјинци, Франзи, Словаци, Хрвати, два тима из БиХ, а сваки радни задатак се извршава благовремено у жељу да сви дамо максимум да би помогли људима које је задесила велика невоља – рекао је Новитовић.

Наглашава да им је захвално и домаће становништво са којим су у сталном контакту.

- Мјештани су презадовољни, захваљују се на солидарности, не само нашем тиму, него и екипама из цијеле Европе - рекао је Новитовић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана