Новитовић: Ванредна ситуација у Новом Граду и Костајници, у Приједору и Козарској Дубици није критично ФОТО

ГС
Foto: Велибор Трипић

САРАЈЕВО - На подручју општине Нови Град вечерас је проглашена ванредна ситуација због поплава које су настале усљед обилних падавина, рекао је вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић.

Новитовић је рекао да ријека Сана брже надолази од предвиђеног, те да се на 10 локација врши препумпавање воде.  
„Нови Град је нижи у односу на ријеку Сану и то ствара проблем и због тога се мора вршити препумпавање воде“, појаснио је Новитовић. 

Новитовић је рекао да је Град Бањалука послао машину за пуњење пијеска, те да ће се вечерас почети и са додатним пуњењем. 

Он је подсјетио да је раније данас ванредна ситуација проглашена и у Костајници, те да у Дубици и Приједору стање није критично. 

Водостај ријеке Уне у Костајници и даље расте, али вода није ушла у стамбене објекте, рекао је командант општинског Штаба за ванредне ситуације Никола Јањетовић.  

„Вода је поплавила помоћне објекте у Улици Ранка Шипке и окружила стамбене објекте, али није ушла у куће“, навео је Јањетовић и истакао да је водостај ријеке Уне у 20.00 часова износио 459 центиметара. 

 

Он је додао да расту водостаји узводно и низводно од Костајнице, те да се очекује даљи раст водостаја Уне у овој локалној заједници.  

Према његовим ријечима, саобраћај се на магистралном путу према Козарској Дубици одвија отежано због изливања воде на коловоз.  

Јањетовић је навео да се и вечерас пуне додатне вреће са пијеском. 

Штаб за ванредне ситуације данас је прогласио ванредну ситуацију када је ријека Уна достигла 450 центиметара.  

У касним поподневним часовима дошло је до прекида у снабдијевању електричном енергијом, али је снабдијевање око 20.15 часова нормализовано. 

У Козарској Дубици на снази су ванредне мјере одбране од поплава, за сада нема опасности од продора воде у градско подручје, нити има потребе за проглашењем ванредне ситуације, констатовано је вечерас на састанку општинског Штаба за ванредне ситуације. 

Командант општинског Штаба за ванредне ситуације Раденко Рељић рекао је да су на састанку анализирали резултате до сада предузетих мјера и констатовали да нема критичних тачака које могу угрозити становништво. 

 

„Водени талас из правца Бихаћа очекује се током сутрашњег дана и имамо спремно и људство и механизацију за брзе интервенције“, рекао је Рељић, који је и начелник општине Козарска Дубица. 

Он је истакао да су сви чланови Штаба за ванредне ситуације вечерас били сагласни да нема потребе за проглашењем ванредне ситуације на подручју општине Козарска Дубица, али да је неопходно превентивно дјеловање, стално праћење, комуникација и приправност свих надлежних служби. 

При водостају Уне од 445 и Саве од 817 центиметара, у Козарској Дубици нема заплављених стамбених и привредних објеката. 

Због тренда раста ријеке Уне од четири центиметра на сат, Штаб за ванредне ситуације очекује обуставу саобраћаја на магистралном путу Козарска Дубица-Костајница у Шпиљи, а у том случају биће кориштен алтернативни путни правац преко Верије. 

Са састанка је упућен апел грађанима да прате званична средства информисања о развоју ситуације коју су изазвале обилне падавине, а надлежне службе биће ангажоване и током ноћи с циљем праћења ситуације у вези водостаја и насипа.  

На подручју Приједора тренутни водостај ријеке Сане је 453 центиметара и она је у порасту, али према подацима Градског штаба за ванредне ситуације водостај ове ријеке у Кључу опада што би могло да буде охрабрујуће за наредне сате, саопштено је из Градске управе. 

 

У саопштењу се наводи да, уколико не буде већих падавина у Санском Мосту и Кључу, очекује се благи пад водостаја ријеке Сане, а ријека Милошевица је у кориту.  

Градоначелник Приједора Слободан Јавор, који је и командант Градског штаба за ванредне ситауције, са дежурним екипама ватрогасаца и цивилне заштите је непрекидно на терену. 

„Урадили смо све што смо могили почетком ове године да повећамо проток ријеке Милошевице и то је сигурно дало резултата“, рекао је Јавор.  

Он је у послије подневним часовима обишао Бишћане и Хамбарине гдје је са дежурним службама допремао основне потрепштине и храну породицама чије су куће заплављене. 

Пакети интервентне помоћи стигли су до шесточлане породице у Бишћанима, а у Љубији је због одрона евакуисана деветочлана породица и биће смјештена у Центар за социјални рад.У овим тренуцима траје обилазак Рашковца и Гомјенице, те осталих дијелова града гдје пријети излијевање воде.  

 

У саопштењу се наводи да је пред дежурним службама још једна дуга ноћ, поготово што подаци говоре да је водостај ријеке Гомјенице за само сат времена порастао за 40 центиметара. 

Према подацима на сајту града водостај Гомјенице је тренутно 504 центиметара. 

Грађани, којима је неопходна помоћ могу да се јаве на дежурни телефон 123 или 052 231 811.  

ИСПАЉЕНО 88 ПРОТИВГРАДНИХ РАКЕТА  

Противградна превентива Републике Српске“ саопштила је да је данас послије подне испаљено укупно 88 противградних ракета на подручју 16 локалних заједница, највише на подручју Брчког и Шамца.  

У саопштењу се наводи да је од 14.42 до 17.01 час дејствовало 50 противградних станица. 

На подручју Брчког испаљено је 14, а на подручју Шамца 13 противградних станица. 

Са девет ракета дејствовано је на подручју Градачца, осам на подручју Српца, Добоја седам, по пет на подручју Грачанице и Петрова, по четири на подручју Градишке, Станара и Прњавора, по три на подручју Доњег Жабара, Пелагићева, Зворника и Угљевика.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана