Новитовић: Ускоро прва исплата обештећења

Срна
Новитовић: Ускоро прва исплата обештећења

БАЊАЛУКА - Директор Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић изјавио је данас у Бањалуци да ће се надлежне институције потрудити да до краја седмице почне прва исплата пољопривредницима којима су угинуле свиње од афричке куге, за шта је обезбијеђено три милиона КМ.

"Оног тренутка када се објави правилник у Службеном гласнику Републике Српске почеће прве исплате пољопривредним произвођачима", рекао је Новитовић новинарима и додао да ће, уколико буде потребно, бити обезбијеђена и додатна средства из Компензационог фонда.

Он је навео да ће исплата ићи према праву датума, односно датуму еутаназије животиње. "Дан када је извршена еутаназија је дан подношења захтјева. Сви ће захтјеви бити обрађивани", рекао је Новитовић.

Он је напоменуо да је афричка куга свиња евидентирана на подручју Бијељине, Угљевика и Лопара.

"Морамо апеловати на савјесност и одговорност грађана, који нам морају бити савезници у овој активности. Успјели смо да жариште заокружимо и да се из жаришта болест не прошири", рекао је Новитовић.

Он је најавио да ће бити подијељена средства за дезинфекцију, као и сунђери који ће бити постављени на улазу у пољопривредна газдинства.

Новитовић је нагласио да се надлежни успјешно боре са овим изазовом, упркос закасњелој комуникацији са градоначелником Бијељине.

Он је додао да су спријечили евентуално загађење животне средине и ширење других вируса који би могли утицати на здравље људи, имајући у виду тренутну високу температуру ваздуха.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана