Новитовић: Све уложено у систем цивилне заштите вишеструко се врати

Срна
Foto: Срна

БИЈЕЉИНА- Све што се улаже у систем цивилне заштите вишеструко се врати онда када буде употријебљено у сврху заштите људи и имовине приликом природних катастрофа, рекао је директор Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић, који је у Бијељини присуствовао примопредаји ИТ опреме и опреме за спасавање вриједне око 80.000 КМ, која ће допринијети заштити живота више од 50.000 становника подручја подложних поплавама.

Новитовић је навео да је ријеч о вриједној донацији, како за град Бијељину, тако и за службе цивилне заштите.

"Републичка управа цивилне заштите је сигуран партнер и локалним заједницама и партнерима у овом пројекту, који спроводи УН са својих пет агенција, а уз помоћ и финансијску подршку Швајцарске и њене амбасаде у БиХ", рекао је Новитовић новинарима.

Новитовић је рекао да се пројекат реализује у 10 локалних заједница у БиХ - по пет у Републици Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/.

"Желим да оснажим градоначелнике и начелнике и локалне скупштине, да својим активностима повећају број припадника цивилне заштите, како у локалној администрацији, тако и у јединицама опште и специјализоване намјене, како би у предстојећем периоду имали што квалитетнији одговор у било којој катастрофи или непогоди која задеси Републику Српску", рекао је Новитовић.

Он је нагласио да је обавеза улагати у опрему, те додатно обучавати људе који су дио система цивилне заштите.

"Имамо обавезу и да партнерима са којима сарађујемо у овом пројекту, али и другим који се односе на оснаживање система заштите и спасавања, захвалимо за све што су урадили за нас. Све што се улаже у систем цивилне заштите, у тренутку када то буде потребно и када се од нас буде очекивало, биће вишеструко враћено", нагласио је Новитовић.

Резидентни представник Развојног програма Уједињених нација /УНДП/ у БиХ Стелијана Недера рекла је да вриједност донације премашује 80.000 КМ.

"Набавку је спровео УНДП у оквиру заједничког пројекта Владе Швајцарске и УН Смањење ризика од катастрофа за одрживи развој у БиХ, уз финансијско учешће града Бијељина. Ова опрема допринијеће бољој отпорности на поплаве и заштити живота више од 50.000 становника који живе у подручјима која су подложна поплавама", рекла је Недера.

Недера је напоменула да катастрофе могу уништити и економију и развојне напоре остварене током низа година те, управо због тога, УНДП улаже значајне напоре како би се БиХ прилагодила ефектима климатских промјена и унаприједила управљање ризицима од катастрофа.

"На тај начин осигуравамо и реализацију зацртаних циљева програма одрживог развоја до 2030. УНДП ће наставити да пружа подршку кроз овај заједнички програм и радити на подизању свијести и капацитета с циљем изградње бољег одговора на катастрофе", рекла је Недера.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић навео је да је ријеч о значајној донацији у смислу материјално-техничких средстава, с циљем брзог реаговања у случају поплава и спасавања са висине из рушевина, те истакао да је град опредијељен за јачање кадровских капацитета Одсјека цивилне заштите.

Петровић је захвалио УНДП-у за све што је до сада уложио у Бијељину, а ријеч је о 4,5 милиона долара, као и за моралну подршку и смјернице које ова локална заједница добија, поготово у вези са концептом "зеленог града".

Град Бијељина добио је данас опрему за спасавање на води и под водом и ИТ опрему, обезбијеђену у оквиру програма "Смањење ризика од катастрофа за одрживи развој БиХ", који спроводе Влада Швајцарске и УН, а чија је укупна вриједност 7,1 милион КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана