Новитовић: Прекид сарадње са Министарством безбједности посљедица вишегодишњег неслагања

Srna
Foto: RTRS

БИЈЕЉИНА- Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић рекао је Срни да је прекид сарадње и комуникације са Министарством безбједности у Савјету министара посљедица вишегодишњих неслагања, али да се овим жели направити помак у сарадњи и подстаћи друга страна на разговор.

Он је навео да се отворило питање да ли је ово радикалан потез, али да су из угла Управе превагнуле чињенице и аргументи да се ово мора на овакав начин урадити, мора се изазвати интерес јавног мњења и оних са којима треба да се разговара. Новитовић је навео да и представници ентитетских власти и Брчко дистрикта морају да разговарају са представницима Министарства безбједности.

"О конкретним стварима које су иницирале ово разговараћу директно са министром јер није коректно да га о томе упознајем преко медија. Оно што је Комисија Управе анализирала и препоручила мени као директору објављено је на сајту", рекао је Новитовић и додао да ће све разложити детаљно када министар буде спреман да разговара.

Новитовић је навео да су ови проблеми били терет сваког директора Републичке управе цивилне заштите те тражи да се објасни зашто не постоји координационо тијело БиХ и званична, редовна комуникација са министром "који каже да је одговоран за сектор заштите и спасавања". Новитовић каже да је и раније било покушаја да се ови односи дефинишу и уреде на начин прилагођен надлежностима Републичке управе и оном што Оквирни закон о заштити и спасавању ставља у надлежности Министарства безбједности.

"У августу 2019. године Републичка управа је била у идентичној ситуацији као данас, имала је прекинуту сарадњу са Министарством безбједности, није учествовала ни у једном пројекту који је у то вријеме требало да буде имплементиран преко Министарства", рекао је Новитовић.

Он је подсјетио да су у септембру 2019. године покушали да нађу начин за уређење тих односа, да је ишло у добром правцу јер су разговарали о темама које су биле проблем, али да су пандемија вируса корона, природне непогоде и сезона деминирања те разговоре ставила у други план. Према његовим ријечима, док је министар био Фахрудин Радончић постојала је отворена комуникација и тражило се заједничко рјешење.

"Од јула 2020. године имамо министра /Селму/ Цикотића који каже да су његове надлежности сектор заштите и спасавања. Ево ја јавно питам: када је он упутио позив директорима ентитетских управа и Одјељењу за безбједност Брчко дистрикта да одржимо заједнички састанак, да кажемо једни другима шта нас оптерећује?", навео је Новитовић.

Новитовић је упитао и зашто не постоји координационо тијело БиХ које је прописано законом, које задовољава и штити интересе Републичке управе цивилне заштите и Републике Српске.

"Влада Српске именује пет представника у то координационо тијело, пет Влада Федерације БиХ и девет Савјет министара. Нека министар објасни зашто нема координационог тијела БиХ. Немамо комуникацију са министром који каже да је одговоран за сектор спасавања унутар БиХ", рекао је Новитовић.

Он је навео да се не зна ни ко је помоћник министра за цивилну заштиту, сектора заштите и спасавања у Министарству безбједности у Савјету министара.

"Све што Оквирни закон о заштити и спасавању прописује је на нивоу координације", рекао је Новитовић и додао да постоји доста нелогичности које компликују процедуре и успоравају процесе. Он каже да немају никакве проблеме са колегама из Федерације БиХ, да имају отворену сарадњу коју су потврдили са владама два ентитета којима се капацитети ове двије управе у случају потребе стављају на располагање тамо гдје буде потребно.

"Немам проблем да кажем шта је добро, а шта лоше. Још нисмо ријешили питање броја 112 на простору Српске и БиХ. Зато што они покушавају да наметну свој став, да он буде општеприхваћен, а нема утемељења у закону, нити у организационом погледу", навео је Новитовић. Он је објаснио да није проблем ко ће да прими позив, већ ко и како ће да одговори на позив за помоћ.

"Свјесни смо да систем заштите и спасавања иде од грађанина, преко локалне заједнице, привредних субјеката, ентитетских институција, Републичког штаба за ванредне ситуације, преко Министарства безбједности, Савјета министара, координационог тијела БиХ па до међународне помоћи", рекао је Новитовић.

Он је упитао зашто се примјењују остале ствари из закона ако нема координационог тијела БиХ, јер, како каже, није суштина закона да свако узме оно што му се свиђа, а остало да одбаци.

"Ово је можда радикалан начин, али док нормалним тоном причате нико вас не уважава, нико не схвата за озбиљно", поручио је Новитовић. Он је рекао да ће Републичка управа цивилне заштите са Владом Српске сваки дан радити на проширењу капацитета, неће ићи науштрб ничијег права, али неће дозволити да се умањују значај и права Републичке управе.

Управа цивилне заштите Републике Српске прекинула је сарадњу и комуникацију са Министарством безбједности у Савјету министара због, како су навели, дрског и некоректног мијешања у унутрашње ствари Републичке управе.

Сарадња је прекинута на период од 90 дана почевши од 17. марта, наведено је у обавјештењу које је Републичка управа цивилне заштите Републике Српске упутила Министарству безбједности у Савјету министара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана