Новитети у сарадњи са "Проинтером"

Срна
Новитети у сарадњи са "Проинтером"

БАЊАЛУКА - На Електротехничком факултету у Бањалуци увелико се ради на опремању просторија и обнављању опреме захваљујући сарадњи са компанијом "Проинтер ИТСС".

На ЕТФ-у се, осим рачунарској лабораторији коју ће им компанија "Проинтер" донирати, прије свега радују будућој сарадњи са једним од ИТ лидера у БиХ од које много очекују и професори и студенти. Декан Електротехничког факултета у Бањалуци Зоран Ђурић изразио је наду да ће недавно озваничена сарадња са компанијом "Проинтер ИТСС", чланицом Инфинити интернешнел групе, донијети бројне новитете, наводећи да овај факултет деценијама није озбиљно сређиван и да је доста тога застарјело. "Планирамо да заједно са студентима посјетимо компанију и на лицу мјеста погледамо како се пројекти реализују и да у њима потенцијално и учествујемо", рекао је Ђурић.

Из компаније "Проинтер" је саопштено да је у плану и студентско такмичење, попут хакатона који је "Проинтер" у првој години пандемије успјешно реализовао, а студентима завршних година од посебног значаја била би могућност заједничког рада на конкретним пројектима. "Имали смо идеју да формирамо мјешовите тимове са Факултета и компаније и да покушамо да понешто одрадимо једни за друге или за неку трећу страну. Наши студенти на четвртој години имају обавезну стручну праксу, доста њих већ има и стипендије и контакт са привредом, али жељели смо да то додатно институционализујемо.

Велика је ствар да свршени академац уз диплому у свој си-ви убиљежи и неколико урађених пројеката за конкретног наручиоца", објашњава Ђурић. Из "Проинтера" истичу да је за почетак ЕТФ-у понуђена подршка у реновирању и опремању једне од учионица, да би студентима био омогућен ефикаснији простор за рад, а крајњи циљ им је да помогну у стварању перспективне будућности актуелним, али и свим будућим генерацијама студената електротехнике.

Из "Проинтера" наводе да ће покушати да сарадњом анимирају студенте да иду на праксу у "Проинтер", али и да запослени са факултета дођу у ову компанију и одрже предавање о технологијама које се користе у пројектима на којима раде. У саопштењу се наглашава да најбољи академци са ЕТФ-а у "Проинтеру" никад нису вишак, те да се будућој сарадњи радују и стручњаци из ове компаније.

"Помоћ при одабиру кандидата за стручну праксу, оглашавање запослења, учешће студената у најзначајнијим догађајима из свијета информационих технологија, само су неки од партнерских планова", наводи се у саопштењу. Директор "Проинтера" Гордана Ковачевић каже да је добар и квалитетан кадар у овој компанији увијек имао своје мјесто и зато је приоритет ове компаније да такве људе придобију и задрже. "Стипендијама и бројним активностима подржавали смо младе колеге и на томе ћемо радити у будућности", навела је Ковачевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана