Новитети: Картице возача “пеглаће” полиција

Анита Јанковић Речевић
Новитети: Картице возача “пеглаће” полиција

БАЊАЛУКА - Возачи који прођу кроз црвено свјетло, претичу преко пуне линије или превише нагазе папучицу гаса казну ће моћи платити на лицу мјеста и то платном картицом код полицајца, а ова новина, тврде стручњаци, осим што ће повећати наплативост прекршаја допринијеће и већој безбједности на домаћим путевима.

Тестна фаза плаћања новчаних казни по почињеном прекршају у саобраћају посредством електронског система на лицу мјеста почела је данас у Бањалуци и Бијељини и требало би да траје двије до три седмице, након чега би се с том праксом требало наставити широм Српске.

Министар унутрашњих послова (МУП) РС Синиша Каран сматра да је ова могућност велика олакшица за грађане, посебно оне који немају пребивалиште или боравиште у Српској.

- Због недостатка оваквог система у ранијем периоду имамо око 40.000 ненаплаћених прекршаја, углавном од људи који живе у иностранству - рекао је Каран и указао на важност поштовања саобраћајних прописа.

Он је додао да овакав систем постоји у свега неколико држава у окружењу, захваливши се НЛБ банци на сарадњи у увођењу система плаћања казни посредством платне картице.

Предсједник управе НЛБ банке Горан Бабић вјерују да ће грађани, када се нађу у ситуацији саобраћајног прекршаја, на овај начин моћи лакше и ефикасније платити предвиђену казну без чекања у редовима на шалтерима.

- Наравно моћи ће да искористе попуст од педесет одсто, јер плаћају на лицу мјеста - нагласио је Бабић.

Вршилац дужности замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић поздравио је најновији потез МУП-а Српске наводећи да ће могућност плаћања казни картицама понајвише олакшати савјесним возачима који су спремни на санкције због почињеног прекршаја.

- До сада су возачи морали чекати плаву коверту или узети прекршајни налог па отићи у пошту или банку, стајати у реду, а потом један примјерак уплатнице однијети у полицијску станицу или послати поштом. Све то захтијева вријеме које због пребрзог начина живота данас мало ко има. Вјерујем да је мјера посебно добра за странце који су на транзиту кроз Српску, а који не маре претјерано за прописе - рекао је Радовић.

Он сматра да ће ова новина утицати и на повећање безбједности на путевима.

- Што више грађана плати казну, чија је сврха да одврати људе од чињења прекршаја, то ће дефинитивно у одређеној мјери позитивно утицати и на повећање безбједности саобраћаја, односно утицаће на понашање возача да убудуће не чине прекршаје - појаснио је Радовић.

Вишеструки повратници

Република Српска и БиХ годинама муку муче са милионским дуговањима несвјесних возача који свјесно избјегавају плаћање казни, а предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја РС Миленко Јаћимовић сматра да ни нови систем наплате неће стати у крај онима који годинама избјегавају санкције.

- Засигурно ће се више људи одличити да, уколико посједују банковну картицу одмах плате казну и ријеше се те обавезе. Међутим, у Српској и БиХ имамо вишеструке повратнике у чињењу саобраћајних прекршаја који немају жиро-рачун, примања, нити имовину и годинама избјегавају плаћање казни. Такви ће и даље радити исто - категоричан је Јаћимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана