Новине за жене у поступку вантјелесне оплодње и обољеле од цистичне фиброзе

Г.С.
Foto: Фонд здравственог осигурања

Фонд здравственог осигурања Републике Српске за лијек Прогестерон (Утрогестан) и Дидрогестерон који се налазе на Листи А лијекова који се издају на рецепт прецизирао је медицинску индикацију како би и свим женама које се налазе у поступку вантјелесне оплодње било омогућено прописивање овог лијека на рецепт, уколико им је потребан, саопштено је из ФЗО Српске.

Ову измјену данас је усвојио и Управни одбор ФЗО Српске, а она је донесена на приједлог удружења породица које се боре са стерилитетом и почеће да се примјењује 15. јануара наредне године.

- Иако су се и раније ови лијекови на рецепт у одређеним случајевима могли прописивати и женама које су у поступку вантјелесне оплодње, и то под индикацијом "превенција понављаних побачаја", у циљу прецизности и да спријечимо све евентуалне недоумице у пракси, Фонд је конкретније прецизирао индикације за овај лијек. Тако да поред ранијих индикација -пријетећег побачаја, опасности од пријевременог порођаја, превенције понављаних побачаја, наведена је и индикација да се лијек може прописати "у поступку вантјелесне оплодње" - наглашавају из ФЗО Српске.

Из Фонда истичу да на овај начин желе да максимално поједноставе процедуре прописивања лијекова на рецепт и да спријече сва евентуална неразумијевања у пракси.

- Будући да су измјене усвојене на приједлог удружења пацијената, то је још једна потврда да Фонд уважава потребе осигураника и свакодневно анализира примјену прописа у пракси. Напомињемо да ове лијекове на рецепт прописују гинеколози који имају уговор са Фондом, односно који имају шифру за прописивање лијекова на рецепт - поручују из ФЗО Српске.

Из Фонда подсјећају да су још 2018. године почели да финансирају лијек Утрогестан и тиме значајно финансијски растеретили труднице јер се овај лијек веома често прописује.

Такође, УО ФЗО Српске је данас усвојио и још једну измјену која има за циљ побољшати доступност лијека Дорназа Алфа раствор за распршивање који користе обољели од цистичне фиброзе.

- Наиме, овај лијек Фонд набавља путем јавних набавки и за обољеле од цистичне фибризе доступан је у Универзитетско - клиничком центру Републике Српске - истичу из ФЗО Српске, пренопси РТРС.

Будући да овај лијек углавном користе дјеца, па да родитељи са дјецом само због лијека не би путовали до УКЦ Српске, Фонд је омогућио да се овај лијек за обољеле од ове болести убудуће подиже у апотеци у мјесту пребивалишта обољелих, наводи се у саопштењу.

Ова измјена коју је иницирао Савез за ријетке болести Републике Српске ће, такође, почети да се примјењује од 15. јануара 2022. године.

- Наведене измјене су настале као продукт сарадње Фонда и представника удружења пацијената јер ФЗО Српске континуирано анализира све приједлоге и сугестије осигураника, јер сматрамо да се само културом дијалога између институција и представника удружења могу превазићи сви изазови, а здравствени систем на тај начин чинити још бољим - истакли су из ФЗО Српске.

Из ФЗО Српске наглашавају да су у протеклих мјесеци интензивније отворили своја врата и одржали низ састанака са представницима удружења пацијената, здравствених радника и послодаваца.

- Циљ је да разговором и слушањем "друге стране" минимализујемо и пронађемо рјешења за све појаве које би могле проузроковати незадовољство, а то је уједно и пут за унапређење и побољшање квалитета здравствене заштите - поручују из ФЗО Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана