Новинарска удружења РС: Aмеричке санкције ATВ-у без доказа и јасног образложења

Срна
Foto: принтскрин

БАЊАЛУКА- Вршилац дужности предсједника Удружења новинара Републике Српске Данијел Симић рекао је да америчка администрација нема никакву јурисдикцију над домаћим медијима, па ни бањалучкој Алтернативној телевизији (АТВ) којој је увела санције, те да је овдје ријеч о превазиђеном начину америчког утицаја на унутрашњу политику.

"Ако имају нека сазнања да се неко бави корупцијом, дужност је да то јаве тужилаштву Српске, па да они оцијене хоће ли покренути поступак. Као и сва друга предузећа која се баве новинском дјелатношћу, и АТВ треба да буде заштићена законом", рекао је Симић за БЛ портал.

Предсједник Скупштине Удружења новинара Републике Српске Бранимир Ђуричић каже да је принципијелно против санкција колегама, те да у случају санкција АТВ-у не види ниједан доказ на основу којег би америчка администрација могла да их оправда.

"Медији треба да поштују сва правила и све законе, а, да будем искрен, у Америци има толико медија који треба да буду на црној листи тамошње администрације. Упоредном методом можемо набројати много регионалних и трансатлантских медија за које се спекулише или постоји сумња да се финансирају из корупције, према томе такве ствари треба препустити полицији и тужилаштвима. Оно што сам овдје видио не сматрам вјеродостојним ни за минималну казну, а камоли за овако драстичну и незабиљежену у Европи", навео је Ђуричић.

Он је нагласио да ће покушати да везама и на основу сарадње са новинарима из региона и свијета пруже сваку врсту подршке, те да и шире треба да се сазна како се поступа према медију у Српској и јасно рећи да нема доказа и да иза таквих потеза морају стајати аргументи.

Предсједник Клуба новинара Бањалука, који дјелује у оквиру Удружења БХ новинари, Синиша Вукелић каже да америчке санкције АТВ-у нису јасно образложене, нити су за такву мјеру предочени докази, те да је изузетно лоша порука да било ко са стране доноси санкције домаћим медијима.

Вукелић је нагласио да не могу подржати санкције стране државе према било ком медију.

"Ако било који медиј крши законе, постоје начини да се санкционишу унутар система", рекао је Вукелић, наводећи да треба тражити образложење чиме се то америчка администрација руководила када је одлучила да санкционише ову медијску кућу

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана